Times of Suriname

Grootste nog intacte ijsplateau van Canada ingestort

-

CANADA - Het grootste en laatste nog volledig intacte ijsplateau van Canada, in de noordooste­lijke provincie Nunavut, is in juli ingestort. Volgens wetenschap­pers is de oppervlakt­e van het plateau hierdoor met bijna de helft afgenomen. Binnen een paar dagen nam het vierduizen­d jaar oude Milne-ijsplateau, vlak bij Ellesmere Island, met 80 vierkante kilometer af in oppervlakt­e (43 procent).

De breuk - ook wel het afkalfproc­es genoemd - vond plaats op 30 en 31 juli, schrijven Canadese wetenschap­pers. Aanvankeli­jk werd door de breuk een tweede ‘eiland’ gevormd, maar ook dat brak even later, op 3 augustus, in tweeen. Daardoor zijn nu verschille­nde losse plateaus ontstaan. Wetenschap­pers wijzen klimaatver­andering aan als de oorzaak van de breuk. Deze zomer is het gemiddeld 5 graden warmer dan tussen 1981 en 2010. “De regio warmt twee tot drie keer zo snel op als in de rest van de wereld. Het Milne-ijsplateau en de andere ijsplaten in Canada zijn hier niet tegen opgewassen en zullen de komende decennia verdwijnen”, waarschuwt Luke Copland, onderzoeke­r aan de universite­it van Ottawa.

Hoewel er in het Canadese gebied rondom de Noordelijk­e IJszee vaker ijsplateau­s breken, werd het Milneijspl­ateau, vanwege de ligging in een fjord dat het ijsplateau beschermde, lange tijd gezien als het minst voor klimaatver­andering kwetsbare ijsplateau. Aan het begin van de twintigste eeuw was het Milneijspl­ateau zo’n 8.600 vierkante kilometer groot. Rond 2000 was die oppervlakt­e al afgenomen naar 1.050 vierkante kilometer. Doordat de twee in juli losgekomen ijseilande­n richting het zuiden zullen drijven, kunnen ze mogelijk een gevaar vormen voor olieplatfo­rms en schepen.

Het Milne-ijsplateau is zo’n 70 tot 80 meter dik. Doordat het ijs zo dik is, kon het ijsplateau als het ware een dam rondom het smeltwater vormen. Hierdoor ontstond een bijzonder zoetwaterm­eer. Wetenschap­pers onderzocht­en een aantal jaar geleden met onderwater­camera’s het ecosysteem van het meer. Daarbij werden onder meer schelpen en zeeanemone­n ontdekt.

(NU)

 ??  ?? De Libanese minister Manal Samad. (Foto: De Telegraaf)
De Libanese minister Manal Samad. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname