Times of Suriname

Chashawa winnaar laatste toernooi juli

-

SCHAKEN – Shaief Chashawa heeft het laatste toernooi van het Arena Master Challenge van juli gewonnen, maar Pratul Panchoe sluit de overall ranglijst op de eerste plaats met 4994 punten. Shiva Kalka (4989) werd tweede gevolgd door Virgil Kartodikro­mo (4984) op de derde plaats. Beste dame van juli is Women FIDE Master Victoria Kaslan.

Chashawa eindigde het laatste toernooi met 32 punten en staat overall op de elfde plaats met 3979 punten. Dit was geen eenvoudige overwinnin­g, want tot het laatste moment was het niet duidelijk wie de winnaar zou worden. Chashawa’s laatste wedstrijd was tegen Kartodikro­mo. In het middenspel maakte Kartodikro­mo een rekenfout, waardoor hij zijn dame noodgedwon­gen moest opgeven.

Chashawa speelde daarna solide, waarna Kartodikro­mo zich gewonnen gaf. Deze overwinnin­g was hard nodig voor Chashawa, daar hij in de voorlaatst­e ronde verloor van zijn naaste belager Panchoe. De tweede plaats was voor Jason Yeung weggelegd. Hij wist 30 punten bij elkaar te vergaren. Om dit te bereiken, moest hij zijn laatste wedstrijd winnen van Woman Candidate Master Alexandra Kaslan. Kaslan richtte zich op de koning van de tegenstand­er en bracht zo haar stukken in stelling. Echter, zij manoeuvree­rde haar paard niet correct, waarbij dat stuk na een misstap verloren ging. Hierna was het voor Yeung een technische afwerking geworden om de nodige punten binnen te halen.

Panchoe was goed voor een derde plaats met 28 punten.

Zijn laatste tegenstand­er was Women FIDE Master Catherine Kaslan. Het was een gelijkopga­ande strijd, waarin beide spelers zeer snel hun zetten afwerkten. Kaslan speelde echter iets te snel en gaf een loper weg, kort na afruil van de dames. Panchoe dwong hierna stukkenrui­l af waarna Kaslan praktisch geen kans meer had de wedstrijd te winnen; kort hierna liet Kaslan haar koning vallen. Beste dame van het toernooi was Woman Candidate Master Victoria Kaslan met 18 punten; zo kwam zij op de vijfde plaats te staan. Zij wist van toppers zoals Krishan Bridjlal en FIDE Master Roger Matoewi te winnen. Opvallend is dat zij twee keer uitkwam tegen haar zus Catherine Kaslan; zij wist beide wedstrijde­n te winnen.

??  ?? Shaief Chashawa wint het laatste toernooi van het Arena Master Challenge van juli en staat hiermee overal op de elfde plaats. (Foto: Athena)