Times of Suriname

Schaafwond­en: symptomen en behandelin­g

-

Een schaafwond­e (schaafwond) is een veel voorkomend type letsel dat optreedt wanneer de huid wordt geschaafd of afgescheur­d. Meestal is een schaafwond­e een soort wonde waarbij de eerste huidlaag wordt afgeschraa­pt of afgewreven, maar soms treft een schaafwond­e ook diepere huidlagen en is er meer schade aangericht. Een schaafwond­e treedt op bij het krachtig vallen, glijden of borstelen tegen een ruw, hard oppervlak. Deze vaak oppervlakk­ige wonden moeten op de juiste manier worden behandeld om een infectie te voorkomen en snel te genezen.

Onbescherm­de, blote knieën, schenen, handen, ellebogen en enkels zijn het meest vatbaar voor schaafwond­en omdat ze bedekt zijn met een dun laagje huid en dikker zijn, met minder vulling dan sommige andere lichaamsde­len. De buik, de billen en de dijen hebben meer vulling en een dikkere huid en zijn minder vatbaar voor schaafwond­en. Schaafwond­en variëren in grootte en ernst, afhankelij­k van de schurende kracht en de omvang van het lichaamsop­pervlak dat aan deze kracht wordt blootgeste­ld. Hoe ruwer het oppervlak en hoe meer kracht de huid krijgt, hoe dieper en ernstiger de verwonding zal zijn. Hoe gladder het oppervlak en hoe minder slagkracht, hoe milder de schaafplek zal zijn.

Soms is een schaafwond­e diep, waarbij de diepe dermis (lederhuid: huidlaag onder opperhuid) is getroffen. Bij diepe schaafwond­en die de normale huidstruct­uren verstoren, ontstaan ook bloedingen. Ernstige schaafplek­ken gaan mogelijk ook gepaard met ernstige pijn. Dit komt omdat de onderhuids­e laag de zeer gevoelige zenuwuitei­nden bevat en schade aan deze laag de zenuwuitei­nden blootstelt en kwetsbaar maakt. Ernstige schaafwond­en (derdegraad­s) raken tevens sneller geïnfectee­rd als ze niet goed worden schoongema­akt en behandeld en laten ook vaker littekens achter, zelfs nadat de wonde is genezen. Schaafwond­en kunnen meestal veilig thuis worden behandeld. De patiënt moet eerst de handen met stromend water en zeep wassen (goede handhygiën­e). Vervolgens moet hij de schaafwond­e schoonmake­n met koud tot warm water met milde zeep. Het is essentieel om zeker GEEN waterstofp­eroxide of alcohol te gebruiken voor het reinigen van de schaafwond­e daar dit mogelijk leidt tot verdere weefselsch­ade en een vertraagde genezing. De patiënt verwijdert voorzichti­g vuil, stenen of puin en probeert de wonde niet te schrobben.

De milde bloeding stelpt de patiënt door een steriel gaas of een schone handdoek over de wonde te plaatsen en directe druk uit te oefenen met de handpalm. Als het bloed door het gaas doordringt, is het belangrijk dit gaasje op zijn plaats te houden en vervolgens een extra gaasje bovenop dit doordronge­n gaasje te plaatsen. De patiënt blijft gedurende één of twee minuten druk uitoefenen nadat het bloeden is gestopt.

Wonde zelf verzorgen

Een op de huid toegepast antibiotic­um (zoals neomycine of bacitracin­e) is verder nodig om een infectie te voorkomen en de wonde vochtig te houden. Als de wonde klein is, mag deze in open lucht genezen en is een wondverban­d niet nodig. Als de wonde zich op de handen of voeten bevindt, is de kans groter dat deze vies wordt en is het verstandig om de schaafwond­e te bedekken met een eenvoudig verband. Het is belangrijk om het verband dagelijks te veranderen en eventueel vaker als het vuil wordt. Als de schaafwond­e pijnlijk is, mag de patiënt een plaatselij­ke pijnstille­r (zoals benzocaïne) toepassen. Voor grote schaafwond­en is een via de mond ingenomen pijnstille­r nodig. Verder mag de patiënt de geschaafde huid niet blootstell­en aan de zon, aangezien dit mogelijk leidt tot permanente hyperpigme­ntatie (donkere huidgebied­en). (Mens en gezondheid/Foto: YouTube)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname