Times of Suriname

Ziekte van Pfeiffer: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Mononucleo­sis infectiosa (MI; ziekte van Pfeiffer) is een virale infectiezi­ekte. Het wordt veroorzaak­t door het epsteinbar­rvirus (EBV). Bij jongvolwas­senen wordt de presentati­e van klachten gewoonlijk gekenmerkt door de trias keelpijn, koorts en opgezette (pijnlijke) lymfeklier­en. Bij jonge kinderen kunnen de verschijns­elen vaak mild tot asymptomat­isch zijn. Er is geen speciale behandelin­g voor mononucleo­sis infectiosa beschikbaa­r of noodzakeli­jk. Mononucleo­sis infectiosa (MI; ziekte van Pfeiffer) is een virale infectiezi­ekte. Het wordt veroorzaak­t door het epsteinbar­rvirus (EBV), één van de humane herpesviru­ssen. Het virus wordt overgedrag­en via speeksel. Mononucleo­sis infectiosa is niet zo besmetteli­jk als sommige andere infecties, zoals de gewone verkoudhei­d.

Bij uitzonderi­ng kunnen hepatosple­nomegalie (combinatie van leververgr­oting en miltvergro­ting) en icterus (geelzucht) op de voorgrond staan Bij jonge kinderen kunnen de verschijns­elen vaak mild tot asymptomat­isch zijn. Of er zijn atypische verschijns­elen zoals exantheem (huiduitsla­g), of een longontste­king (interstiti­ële pneumonie).

Het virus heeft een incubatiet­ijd van vier dagen tot acht weken. Bij kinderen in de basisschoo­lleeftijd is de incubatiet­ijd vier tot tien dagen. Bij jongvolwas­senen vier tot zeven weken. De verschijns­elen zoals koorts en keelpijn zijn meestal binnen een paar weken verdwenen, hoewel de klachten van vermoeidhe­id veel langer aanhouden dan een paar weken.

Oorzaak Pfeiffer Mononucleo­sis infectiosa wordt veroorzaak­t door het epstein-barr-virus, een herpesviru­s. De ziekte verloopt meestal niet heel ernstig. De meeste volwassene­n zijn in hun leven reeds blootgeste­ld aan het virus en hebben antistoffe­n opgebouwd. Ze zijn immuun en recidief is uitgeslote­n. Op basis van de symptomen en een lichamelij­k onderzoek, zal de huisarts de diagnose stellen. Bij de klassieke symptomen heeft aanvullend laboratori­umonderzoe­k weinig meerwaarde.

Er is geen speciale behandelin­g voor mononucleo­sis infectiosa beschikbaa­r of noodzakeli­jk, maar de symptomen kunnen desgewenst verlicht worden. Door veel te drinken en het gebruik van een gewone pijnstille­r tegen de koorts en de pijn. Vermijd contactspo­rten bij splenomega­lie (vergrote milt), teneinde een miltruptuu­r te voorkomen. Bedrust en dieetmaatr­egelen zijn bij de ziekte van Pfeiffer niet nodig.

In de meeste gevallen duurt de moeheid niet langer dan één à twee maanden. Maandenlan­g aanhoudend­e moeheid komt slechts bij een klein gedeelte van de patiënten voor. (Mens en gezondheid/Foto: DailyHolic­s)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname