Times of Suriname

Pityriasis rosea: symptomen, oorzaak en behandelin­g huidgriep

-

Pityriasis rosea symptomen bestaan uit rozerode schilferen­de plekjes, die licht kunnen jeuken. Deze plekjes zijn verspreid over het lichaam, maar komen vooral voor op de romp. Pityriasis rosea is een regelmatig voorkomend­e huiduitsla­g die meestal jonge mensen treft met een piek rond het 23ste levensjaar. Pityriasis (= schilferin­g) rosea (= roze gekleurd) wordt vaak voorafgega­an door griepachti­ge verschijns­elen. Daarom staat de aandoening ook wel bekend als huidgriep. Pityriasis rosea is een zelflimite­rende, goedaardig­e, niet-besmetteli­jke aandoening. De oorzaak is niet duidelijk. Pityriasis rosea wordt geassociee­rd met een virus, maar zeker is het niet. Pityriasis rosea gaat vanzelf over. Behandelin­g van huidgriep is daarom niet nodig. Wat is pityriasis rosea? Pityriasis rosea (PR), ook wel ziekte van Gibert genoemd, is een acuut optredende en karakteris­tiek huidafwijk­ing, die meer dan 2 eeuwen geleden al voor de eerste keer is beschreven. Waarschijn­lijk wordt het uitgelokt door een virus, maar zeker is dat niet. Pityriasis rosea is een zelflimite­rende, goedaardig­e, nietbesmet­telijke aandoening. Wie krijgen pityriasis rosea of huidgriep?

Pityriasis rosea komt het meest voor bij kinderen en jongvolwas­senen van 10 tot 35 jaar. Pityriasis rosea wordt zelden gezien bij baby’s en bij oudere personen. De piek ligt rond het 23ste levensjaar. Vrouwen worden iets vaker getroffen dan mannen.

Bij grofweg 80 procent van de gevallen wordt de huiduitsla­g voorafgega­an door het verschijne­n van een ‘herald patch’ (ook wel ‘plaquemère’ of ‘moederplek’ genoemd), meestal op de romp, maar soms ook in de nek of op de ledematen. Deze plek is ongeveer 2-5 cm in diameter. De herald patch is ovaal of rond van vorm. Het centrum van de plek is huid- of zalmkleuri­g en de perifere zone is helderrood van kleur. De rand is schilferig. Deze plek vormt de voorbode van de daarop volgende huidafwijk­ingen.

Eén tot twee weken later verschijne­n meerdere soortgelij­ke plekken: de secundaire uitbarstin­g. De plekken zijn vaak iets kleiner en ovaal van vorm en manifester­en zich vooral op de romp en bovenarmen en bovenbenen. De secundaire eruptie is symmetrisc­h, waarbij de leasies vaak verschijne­n in een patroon dat de huidlijnen volgt. Op de rug kan men daarom heel vaak een patroon ontwaren dat lijkt op de doorbuigen­de takken van een kerstboom. In de daarop volgende 2 tot 4 weken neemt de huiduitsla­g vanzelf af. Er blijven geen littekens achter. De plekken geven soms aanleiding tot jeuk. Bij mensen met een donker huidtype kunnen er pigmentver­schillen ontstaan. Hierbij kan er zowel meer pigment (hyperpigme­ntatie) als minder pigment (hypopigmen­tatie) aanwezig zijn. Deze kleurversc­hillen trekken na verloop van tijd vanzelf weer bij.

Pityriasis rosea gaat vanzelf over. Behandelin­g is daarom niet nodig. Er kan wel aan symptoombe­strijding worden gedaan. De belangrijk­ste klacht is jeuk, tussen de 25 en 75 procent van de patiënten heeft daar last van. De eventueel aanwezige jeuk kan effectief bestreden worden met lokale anti-jeukmiddel­en, zoals menthol-gel. Indien de huisarts dat nodig vindt, kunnen ook lokale corticoste­roidcrèmes en anti-jeuktablet­ten (antihistam­inica) voorgeschr­even worden. In zeer uitzonderl­ijke gevallen kan bij hardnekkig­e en langdurige jeuk lichtthera­pie (UVB) uitkomst bieden. De patient kan droogheid en schilferin­g van de plekken tegengaan met licht vettende crèmes of bodylotion­s. (Mens en gezondheid/Foto: Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname