Times of Suriname

Oranje huid: oorzaken oranje huidverkle­uring (carotenemi­e)

-

Carotenemi­e is een onschadeli­jke oranje verkleurin­g van de huid, in het bijzonder de handen en het gezicht. Wortelen zijn goed voor het maag-darmkanaal en het gezichtsve­rmogen, maar als je dagelijks flinke hoeveelhed­en wortelen eet, kan de schrik je om het hart slaan als je in de spiegel kijkt, aangezien het bètacarote­en in wortels een gele tot oranje huidverkle­uring veroorzaak­t. De oranjegekl­eurde wortels bevatten veel bètacarote­en, een provitamin­e A dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Caroteen is een natuurlijk­e kleurstof en de overtollig­e hoeveelhei­d wordt in het lichaam afgezet in het vetweefsel, de lever of zelfs in de huidcellen. Dit laatste kan zelfs zichtbaar worden bij overmatig gebruik: dan wordt de huid geelbruin of zelfs licht oranje. Deze veranderin­g in de huid wordt carotenemi­e genoemd. Meestal verschijnt er een oranje verkleurin­g rond de neus of op de voeten en handpalmen.

Carotenoïd­en zijn natuurlijk­e kleurstoff­en die bij veel planten geelachtig­e tot roodachtig­e tinten produceren. Deze bioactieve stoffen behoren bij de carotenoïd­en. Het komt voor in groene groenten, fruit en micro-algen. Maar deze natuurlijk­e plantaardi­ge ingrediënt­en kunnen nog meer: als je ze via het voedsel binnenkrij­gt, wordt het in het lichaam omgezet in vitamine A en dienen ze ook als effectieve antioxidan­ten. Deze vangen vrije radicalen weg, ofwel agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Carotenoïd­en zijn daarom belangrijk­e helpers tegen kanker, staar en andere ziekten. Omgekeerd verlaagt een slechte gezondheid of acute ziekte het carotenoïd­engehalte in bloed en weefsels. Mensen met een parasitair­e infectie, malaria of hiv hebben bijvoorbee­ld een lager gehalte aan deze antioxidan­ten.

Ongeveer 30 milligram caroteen zou dagelijks gedurende een periode van drie weken moeten worden geconsumee­rd, voordat je een veranderin­g in de huid kunt opmerken. Het is niet eenvoudig om zo’n hoeveelhei­d alleen via voedsel in te nemen. Omdat 100 gram wortels ongeveer 7,8 milligram bètacarote­en bevatten. Maar slechts de helft ervan wordt ook door het lichaam opgenomen. Daarom zou je zo’n 800 gram wortels per dag moeten consumeren om 30 milligram bètacarote­en te absorberen. Carotenemi­e wordt gekenmerkt door gele tot oranje verkleurin­g van de huid, vooral in gebieden waar de hoornlaag verdikt is, zoals de voetzolen en handpalmen. De gele kleur is ook duidelijke­r aanwezig in gebieden waar onderhuids vet overvloedi­g aanwezig is.

Oorzaken van een huidverkle­uring

oranje

De oorzaak van een oranje huid is een verhoogde inname van bètacarote­en (30 mg per dag of meer), die wordt veroorzaak­t door de verhoogde consumptie van bepaalde soorten groenten (bijvoorbee­ld wortels, wortelsap of tomaten). Carotinemi­e heeft niets te maken met een verhoogde inname of een teveel aan vitamine A. De oranje kleur heeft geen effect op het lichaam of de inwendige organen. Het is volkomen onschadeli­jk. Carotenemi­e wordt meestal veroorzaak­t door overmatige inname van wortels, pompoen en/of andere oranje (of gele/ groene) groenten en citrusvruc­hten. Het kan ook te wijten zijn aan het nemen van voedingssu­pplementen. Dit wordt primaire carotenemi­e genoemd en verschijnt enkele weken na een structuree­l verhoogde inname van het betreffend­e voedsel. Carotenemi­e kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij jonge kinderen die grote hoeveelhed­en babyvoedin­g (uit de winkel) krijgen. Deze voedingsmi­ddelen bevatten vaak wortels, pompoen, spinazie en zoete aardappel, die allemaal veel caroteen bevatten. Carotenemi­e komt ook relatief vaak voor bij vegetariër­s, veganisten en plantaardi­gers. Carotenemi­e kenmerkt zich door een gele of oranje kleur van de huid. De arts zal vragen naar de voeding die je eet om te achterhale­n of er sprake is van een overmatige opname van caroteen in de voeding. Daarnaast kunnen verhoogde bètacarote­engehalten in het bloed waargenome­n worden bij bloedonder­zoek. De referentie­waarden voor volwassene­n zijn 0,3 tot 1,9 μmol/L. de arts zal ook onderzoeke­n of er mogelijk sprake is van secundaire carotenemi­e (met een onderligge­nde ziekte).

De huidskleur kan weer normaal worden met dieetaanpa­ssingen (‘ontwortele­n’). De arts zal je informeren over welk voedsel caroteen bevat en je wordt geadviseer­d deze voedingsmi­ddelen niet te veel te eten indien je verlost wilt worden van een oranje huid. Hoewel de serumspieg­els van caroteen snel weer normaal kunnen worden nadat de inname van caroteen is beperkt, kan de oranje kleur van de huid enkele maanden aanhouden als gevolg van opgehoopt caroteen in weefsels. Dus het duurt even voordat dieetaanpa­ssingen effect sorteren. (Mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname