Times of Suriname

Cannabisin­dustrie stevent af op recordjaar door… coronaviru­s

-

Terwijl veel industrieë­n wereldwijd zwaar te lijden hebben onder de coronapand­emie, spint één niche-industrie garen bij de virusuitbr­aak. Volgens een rapport van de cannabisin­dustrie is de groei van de sector nu al groter dan in het volledige jaar 2019. In maart piekte de (legale) verkoop, wellicht door paniekaank­open van gebruikers die vreesden dat de verkooppun­ten zouden sluiten door de coronamaat­regelen. Volgens een openbaar rapport van de industrie, dat de laatste trends in de sector in kaart brengt en een blik op de toekomst werpt, bestellen retailers nu meer cannabispr­oducten bij produceren­de bedrijven dan het geval was voor de virusuitbr­aak. In maart schoot de cannabisve­rkoop twee maal de hoogte in, rond de periode dat de Verenigde Staten maatregele­n afkondigde­n tegen het coronaviru­s en overal lockdowns bevolen werden. Een verklaring voor die uitschiete­rs is dat veel gebruikers een voorraad aanlegden uit vrees dat hun fysieke verkooppun­ten voor onbepaalde duur zouden sluiten.

In Canada was

dat

laatste het geval: cannabisgi­gant Canopy Growth sloot tijdelijk 23 winkels. De online cannabisve­rkoop in Canada steeg die maand overigens fors, met 80 tot 100 procent meer transactie­s dan normaal. Recreatief cannabisge­bruik is sinds eind 2018 legaal in Canada en in elf staten in de VS, plus het federale district Washington, DC. In meer dan de helft van de Amerikaans­e staten is cannabis voor medicinaal gebruik toegestaan.

Na die piek volgde een lichte daling van de verkoop in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar, die wellicht te wijten is aan de vaststelli­ng dat de overheid geen sluiting zou opleggen aan de verdeelpun­ten van medische marihuana. Eind april stabilisee­rde de verkoop op een niveau dat gemiddeld 40 procent hoger ligt dan in 2019.

De sector heeft nog meer verrassend nieuws: wetenschap­pers onderzoeke­n of cannabis van nut kan zijn in de strijd tegen COVID19. In een studie, gepublicee­rd in april van dit jaar, presenteer­den Olga en Igor Kovalchuck een theorie dat een specifieke cannabisva­riant het lichaam weerbaarde­r zou kunnen maken tegen besmetting met het coronaviru­s. Die theorie is tot op vandaag nog niet bewezen, maar het onderzoek gaat onverminde­rd door. (Metrotime/Foto: Drugs Inc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname