Times of Suriname

Canadese brouwerij door het stof na rel om ‘schaamhaar­bier’

-

Een vertaalfou­t heeft een Canadese brouwerij in grote verlegenhe­id gebracht. Hell’s Basement Brewery in Alberta gaf een biersoort volgens omroep CBC een naam die door Maori wordt gebruikt om schaamhaar mee te omschrijve­n.

De brouwerij bracht het Huruhuru-bier zo een twee jaar geleden op de markt. Het bedrijf wilde toen het Maoriwoord voor ‘veer’ gebruiken in de naam. Dat was een verwijzing naar het feit dat het zomerse bier ‘licht als een veer’ is, liet brouwerijb­aas Mike Patriquin weten aan de Canadese zender.

Het bedrijf ontdekte de blunder dankzij de bekende Maori Te Hamua Nikora. De voormalige tv-persoonlij­kheid legde op Facebook uit dat Maori vooral aan schaamhaar denken als ze het woord Huruhuru horen en niet aan veren.

Patriquin benadrukt

dat

het niet de bedoeling was om iemand te beledigen. Hij zegt dat een woordboek op internet is gebruikt bij het kiezen van de naam en erkent nu dat het misschien verstandig­er was geweest om te overleggen met een vertegenwo­ordiger van de Maori-gemeenscha­p. De brouwerijb­aas zegt dat het Huruhuru-bier een nieuwe naam krijgt. Ook andere bedrijven zitten in hun maag met het gebruik van het woord huruhuru. Te Hamua Nikora zegt contact te hebben gehad met een winkel in het NieuwZeela­nds Wellington, die Huruhuru Authentic Leather heet. Ook daar bleek sprake te zijn van een misverstan­d.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname