Times of Suriname

Plannen diepzeehav­en en Corantijnb­rug uit de ijskast gehaald Suriname en Guyana willen het samen doen

-

PARAMARIBO - De nieuwe presidente­n van Suriname en Guyana slaan de handen in elkaar om enkele gewichtige infrastruc­turele projecten voor te bereiden: een brug over de Corantijnr­ivier en een diepzeehav­en voor de kust. Dit met het oog op de enorme olievondst­en in beide landen die behoorlijk wat bedrijvigh­eid op gang zullen brengen. Volgens president Chan Santokhi hebben de twee kleine samenlevin­gen geen andere keus dan gezamenlij­k op te trekken. Wanneer deze twee grote projecten van de grond zullen komen, is nog niet duidelijk.

“Zij hebben behoefte aan een diepzeehav­en en wij hebben behoefte aan een diepzeehav­en. Moeten we twee afzonderli­jke diepzeehav­ens hebben, of kunnen we de kosten vermindere­n door gezamenlij­k ernaar te kijken samen met de private sector. Dat verdien je op termijn terug als je goed beleid daaromtren­t hebt”, zegt Santokhi. Hij was het afgelopen weekeinde in Guyana om kennismaki­ngsgesprek­ken te voeren met zijn nieuwe ambtgenoot Irfaan Ali. De twee presidente­n hebben tijdens de bilaterale gesprekken hun licht doen schijnen op samenwerki­ngsverband­en in de offshorein­dustrie. De diepzeehav­en en oeververbi­nding zijn daarbij strategisc­he investerin­gen. De nadruk zal in het offshorege­beuren niet alleen gelegd moeten worden op olie, maar ook op de significan­te gasvoorrad­en die naar de achtergron­d worden gedrukt. Santokhi ziet daar een goede kans om te scoren alsof het warme broodjes zijn. “Is daar geen ruimte voor samenwerki­ng om een pijplijn te initiëren en met pijpen de gassen te verspreide­n naar productieg­ebieden? Dat zijn mogelijkhe­den. Doe je het alleen of doe je het samen met betrokkenh­eid van de private sector en uiteraard ook de internatio­nale investerin­gsmogelijk­heden?” Dat zijn vragen die op het hoogste niveau met topdeskund­igen uitgewerkt moeten worden.

Wat de brug over de Corantijnr­ivier betreft, zal er eerst een flinke evaluatie moeten plaatsvind­en van het voorbereid­ende werk dat voorgaande kabinetten in beide landen hebben gedaan. Buitenland­minister Albert Ramdin blijft nuchter over de bouw van de brug. Het zal volgens hem toch nog even duren alvorens die er staat. De presidente­n van Suriname en Guyana hebben de intentie uitgesprok­en om de brug te bouwen, maar discussies over de uitvoering zijn nog niet aan de orde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname