Times of Suriname

Waterbedri­jven bezorgd over ‘extreem grote drinkwater­vraag’

-

VELSERBROE­K/ZWOLLE - Drinkwater­bedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de ‘extreem grote drinkwater­vraag’ in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamst­e reden dat heel veel Nederlande­rs op dit moment vanwege de coronacris­is thuis zijn of op vakantie in eigen land. “Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op”, waarschuwe­n zij. De waarschuwi­ng geldt voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Limburg. Alle drinkwater­bedrijven in deze provincies roepen mensen op om geen tuinen te sproeien en geen grote opzetzwemb­aden te vullen. “Een groot zwembad in de tuin vraagt 2500 liter water. Ter vergelijki­ng: een bad vullen kost 120 liter water en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt”, aldus drinkwater­bedrijf Vitens. De bedrijven vullen elke dag reservoirs met een grote hoeveelhei­d bereid drinkwater. Dat water gaat via de leidingen naar de aansluitpu­nten. Als iedereen tegelijk de kraan openzet om grote hoeveelhed­en water te tappen, ontstaat er als het ware een file in de waterleidi­ng, legt het Noord-Hollandse PWN uit. Aansluitin­gen aan het eind van de leiding krijgen dan geen water meer. De bedrijven lossen dat op door de druk op de leiding te verlagen, maar daardoor komt bij iedereen minder water uit de kraan. Of zelfs helemaal geen water meer.

Bedrijven die drinkwater maken uit grondwater, zoals Vitens en Waterbedri­jf Groningen, hebben daarvoor een vergunning. Ze mogen niet meer water oppompen dan vergund, want daardoor zou onherstelb­are schade in de diepe ondergrond ontstaan. Bedrijven als het ZuidHollan­dse Dunea en Evides, dat drinkwater levert in onder andere Zeeland, hebben om die reden nog geen acute leveringsp­roblemen, want die bedrijven gebruiken rivierwate­r voor de waterprodu­ctie.

De drinkwater­bedrijven kunnen bijvoorbee­ld sproeien van de tuin niet echt verbieden. Dat moet de minister van Waterstaat en Infrastruc­tuur doen. Het RIVM heeft vorig jaar voor het ministerie uitgezocht hoe andere landen omgaan met drinkwater­beperkinge­n en dat vertaald naar Nederland. Het is volgens het RIVM mogelijk om ook voor Nederland trapsgewij­s paal en perk te stellen aan het drinkwater­gebruik in extreme omstandigh­eden. Maar daarvoor is nog veel overleg nodig over onder meer handhaving en bevoegdhed­en. Het ministerie komt naar verwachtin­g eind van dit jaar met een voorstel.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname