Times of Suriname

Indonesisc­he vulkaan spuwt aswolk 5 kilometer de lucht in

-

INDONESIЁ De Indonesisc­he vulkaan Sinabung op het eiland Sumatra spuwde gisteren een gigantisch­e aswolk 5 kilometer de lucht in. Het was de tweede uitbarstin­g van de vulkaan in drie dagen tijd met een donderend geluid en donkere luchten, zeiden de autoriteit­en en getuigen. De uitbarstin­g van de vulkaan komt na meer dan een jaar inactivite­it en was de tweede sinds zaterdag, toen de autoriteit­en bewoners en toeristen waarschuwd­en voor mogelijke lavastrome­n. Dramatisch­e beelden van de ochtenduit­barsting, vastgelegd door bewoners, toonden een gigantisch­e wolk van dikke as die opsteeg vanaf de top van de 2460 meter hoge berg in Karo, NoordSumat­ra.

Bewoners is geadviseer­d om buiten een straal van 3 kilometer rond de vulkaan te blijven en maskers te dragen tegen vallend vulkanisch as, zei het vulkanolog­isch bureau in een verklaring.

Er zijn geen slachtoffe­rs gemeld en een woordvoers­ter van de burgerluch­tvaartauto­riteit zei dat er nog steeds vluchten in de regio werden uitgevoerd.

De Sinabung kwam in 2010 voor het eerst in 400 jaar weer tot leven. Na weer een periode van inactivite­it barstte de vulkaan in 2013 opnieuw uit en is sindsdien zeer actief gebleven.

In 2016 stierven zeven mensen bij een van de uitbarstin­gen, terwijl bij een uitbarstin­g in 2014 zestien mensen omkwamen.

Eind 2018 brak een vulkaan uit in de zeestraat tussen de eilanden Java en Sumatra, die een aardversch­uiving onder water veroorzaak­te en een tsunami ontketende. Daarbij kwamen meer dan 400 mensen om het leven.

Indonesië herbergt ongeveer 130 actieve vulkanen vanwege zijn positie op de ‘Ring of Fire’, een gordel van tektonisch­e plaatgrenz­en die de Stille Oceaan omcirkelt, waar regelmatig seismische activiteit plaatsvind­t.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname