Times of Suriname

Minister kondigt aftreden Libanese regering aan

-

LIBANON De Libanese premier Diab en zijn regering gaan aftreden, zegt de minister van Volksgezon­dheid van het land. Eerder waren al meerdere ministers vertrokken na de explosie van vorige week dinsdag, waarbij minstens 158 doden en 6000 gewonden vielen.

Minister van Justitie MarieClaud­e Najm en de minister van Financiën Ghazi Wazni kondigden vandaag hun ontslag aan. Eerder traden ook de minister van Milieu en de minister van Informatie af. Volgens Arabische media geeft premier Diab later vanavond een persconfer­entie, waarin hij naar verwachtin­g zal aankondige­n dat hij en zijn kabinet opstappen. “Het hele kabinet is afgetreden”, zei minister Hamad van Volksgezon­dheid tegen verslaggev­ers. Premier Diab is volgens hem nu op weg naar het presidenti­eel paleis om het ontslag namens alle ministers in te dienen.

De druk op de regering in Beiroet is de afgelopen dagen flink toegenomen. Afgelopen weekend gingen duizenden Libanezen de straat op om het aftreden van de regering te eisen. Daarbij vielen veel gewonden na hard ingrijpen door de politie.

Er werd urenlang traangas afgevuurd en demonstran­ten zeggen dat de politie met rubberen kogels en met scherp schoot.

Volgens correspond­ent Daisy Mohr zal het vertrek van de regering voor de betogers een stap in de goede richting zijn. “Maar ze willen veel meer zien. Ze eisen vervroegde verkiezing­en en willen dat het hele systeem verandert.” Mogelijk komt Libanon nu een in machtsvacu­üm terecht, zegt Mohr. “De ervaring leert dat het best lang kan duren voor hier een premier wordt gekozen. De premier moet een soennitisc­he moslim zijn, zo staat het hier in de wet. De komende periode kan mogelijk nog chaotische­r worden.” Al voor de explosie verkeerde het land in een diepe economisch­e en politieke crisis die tot veel protesten heeft geleid. Betogers houden de regering ook verantwoor­delijk voor de ramp, omdat het kabinet volgens hen nalatig en corrupt is. (NOS)

 ??  ?? De Libanese premier Diab bij een eerdere tv-toespraak. (Foto: NOS)
De Libanese premier Diab bij een eerdere tv-toespraak. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname