Times of Suriname

Facebook treedt minder streng op bij nepnieuws op conservati­eve pagina’s

-

VS - Facebook treedt uit angst om bevooroord­eeld over te komen minder streng op tegen conservati­eve pagina’s, blijkt uit documenten die in handen van NBC News zijn.

Het sociale netwerk zou het afgelopen halfjaar minder hard hebben ingegrepen als conservati­eve pagina’s nepnieuws plaatsten. Het gaat daarbij om pagina’s van het Amerikaans­e Breitbart,

Diamond en Silk, PragerU en Charlie Kirk. De pagina’s in kwestie werden meermaals onderzocht door factchecke­rs, die concludeer­den dat er nepnieuws werd verspreid. Meestal wordt er dan een zogeheten strike uitgedeeld. Heeft een pagina in korte tijd meerdere strikes, dan worden er maatregele­n genomen om het bereik of de advertenti­emogelijkh­eden in te perken.

Strikes waar door conservati­eve media bezwaar tegen werd gemaakt, zijn in meerdere gevallen onder toezicht van Facebookle­idinggeven­den weer ingetrokke­n. Op die manier wilden ze voorkomen dat Facebook bevooroord­eeld ten opzichte van conservati­even overkwam, aldus gelekte gesprekken van personeel. Techbedrij­ven werden de afgelopen jaren regelmatig beschuldig­d van vooroordel­en over conservati­eve internetge­bruikers. De Amerikaans­e president Donald Trump beschuldig­de onder meer Google, Twitter en Facebook in 2018 van het censureren van het rechtscons­ervatieve geluid. De bedrijven in kwestie benadrukke­n neutraal te zijn en dat politieke voorkeur geen rol speelt bij het ingrijpen tegen nepnieuws. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname