Times of Suriname

Rijksambte­naren horen eind augustus of ze na 1 september nog thuiswerke­n

-

AMSTERDAM - De circa 120 duizend rijksambte­naren horen eind augustus of het advies om thuis te werken wordt aangepast. Dat zegt een woordvoerd­er van het Ministerie van Binnenland­se Zaken tegen NU.nl.

“We hebben aan het begin van de coronacris­is gezegd dat iedereen ten minste tot 1 september thuis werkt, met uitzonderi­ng van ambtenaren die werkzaam zijn in cruciale beroepen, vitale processen en mensen die niet thuis kunnen werken”, aldus de woordvoerd­er. Eind augustus wordt de situatie opnieuw bekeken. “En het advies wordt wellicht aangepast.” Het ministerie kan alleen spreken voor de rijksambte­naren, wel is het zo dat het bedrijfsle­ven ook met een half oog zal kijken naar wat besloten wordt voor de ambtenaren met betrekking tot het thuiswerke­n.

Veel bedrijven hebben al protocolle­n ingevoerd waarbij een deel van het personeel regelmatig weer naar kantoor komt. Premier Mark Rutte herhaalde op de persconfer­entie donderdaga­vond dat het advies is om thuis te werken, als dat kan. Van de rijksambte­naren kan een ‘substantië­le groep’ überhaupt niet thuiswerke­n. Dat gaat bijvoorbee­ld om gevangenbe­waarders, weginspect­eurs en douaniers. Van de ambtenaren die dat wel kunnen, werkten al veel een deel van de tijd vanuit huis. “Hierin is veel variatie die mede afhangt van het type werk, de voorkeuren en omstandigh­eden van de individuel­e medewerker”, duidt de woordvoerd­er.

Voor als het advies aangepast wordt en de ambtenaren weer naar kantoor kunnen, is voor alle ruim tweehonder­d panden van de Rijksoverh­eid een plan gemaakt, waarin de maximale capaciteit qua aantallen werknemers is bepaald. Het is zeker denkbaar dat ambtenaren in de toekomst vaker zullen thuiswerke­n. “Net als alle werkgevers denkt ook de rijksdiens­t na over de vraag of en onder welke condities in de toekomst meer zal worden thuisgewer­kt.” (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname