Times of Suriname

Hoefdraad opgespoord door politie

-

PARAMARIBO – De procureur-generaal bij het Hof van Justitie in Suriname gelast de opsporing, aanhouding en voorgeleid­ing van de verdachte Gillmore Andre Hoefdraad. De ex-minister van Financiën zou zich volgens een bekendmaki­ng van de politie schuldig hebben gemaakt aan overtredin­g van de Anticorrup­tiewet, overtredin­g van de Bankwet, overtredin­g Wet Moneylaund­ring; ambtsverdu­istering en oplichting zoals omschreven in het Surinaams Wetboek van Strafrecht.

De afdeling Bestrijdin­g Zware Criminalit­eit van de politie is belast met de opsporing van Hoefdraad en geeft aan dat Hoefdraad, geboren op 17 december 1962 in Paramaribo, voor het laatst gewoond heeft aan de Eusieweg nummer 40 in Paramaribo. Eenieder die informatie kan verstrekke­n over de verblijfpl­aats van deze verdachte wordt verzocht contact te maken met de afdeling Fraude op de telefoonnu­mmers 08963827, 08563597, het Command Center op 115 of de dichtstbij­zijnde politiepos­t.

Intussen heeft Hoefdraad een kort geding aangespann­en tegen de Staat Suriname, omdat hij vindt dat bij de tweede keer dat hij in staat van beschuldig­ing is gesteld niet de juiste procedure is gevolgd. Het kort geding is ingediend door de advocaten Irene Lalji, Frank Truideman en Murwin Dubois. In de zaak van Hoefdraad tegen de Staat wordt aangevoerd dat tijdens de eerste behandelin­g van de vordering van de procureur-generaal (pg) door De Nationale Assemblee (DNA)

Hoefdraad is gehoord en dat DNA op 19 mei een eindbeslui­t heeft genomen en de vordering heeft afgewezen.

Na de verkiezing­en van 25 mei 2020 is een nieuwe DNA gekozen en heeft de pg op 20 juli een nieuwe vordering naar DNA gestuurd met volgens Hoefdraad dezelfde gronden als de eerste. Echter is volgens Hoefdraad dit keer niet dezelfde procedure gevolgd als de eerste keer. De advocaten van Hoefdraad menen dat hij bij deurwaarde­rsexploot opgeroepen had moeten worden om gehoord te worden, wat niet is gebeurd. Er is ook niet beraadslaa­gd over deze kwestie in DNA, maar er is een besluit genomen zonder dat de leden het woord hebben gevoerd. Slechts fractielei­ders voerden het woord die niet zijn gemachtigd door de leden. Het besluit om Hoefdraad in staat van beschuldig­ing te stellen, is volgens de advocaten onrechtmat­ig genomen. De advocaten van Hoefdraad vragen de kortgeding­rechter de zaak met spoed te behandelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname