Times of Suriname

“Dubbele functies ethisch niet verantwoor­d”

-

PARAMARIBO - “In het geval van bijvoorbee­ld parlementa­riër Ebu Jones kan het zijn dat hij parlementa­riër is, ambtenaar in dienst bij BUZA en consultant bij staatsbedr­ijf Grassalco NV en misschien is daar wettelijk gezien niets mis mee, maar volgens de ethiek kan het niet, omdat er zeker weten overlappin­gen zijn in werktijden en de wet geeft daarop wel duidelijk aan dat als ambtenaar tijdens werktijden van de overheid men geen ander beroep mag uitoefenen”, zegt bestuursku­ndige August Boldewijn aan de krant. Volgens hem zijn er geen duidelijke wetten en regelingen voor parlementa­riërs of ambtenaren die nevenberoe­pen uitoefenen, maar ethisch gezien zou het niet mogen, zegt Boldewijn.

“Een ambtenaar kan na werkuren een nevenberoe­p uitoefenen, maar niet tijdens de werkuren van de overheid. Maar als dezelfde persoon dan ook nog parlementa­riër is, wordt dat moeilijker want parlementa­riër ben je niet voor enkele uren. Een parlementa­riër is 1x24 uur in functie en moet ook elk moment dat die wordt opgeroepen om zijn parlementa­ire werk te doen, ter beschikkin­g zijn. Vanuit deze benadering zou ethisch gezien zo iemand dan geen nevenberoe­pen kunnen hebben, omdat het in gedrang komt met het werk van een parlementa­riër”, legt de bestuursku­ndige uit.

Als parlementa­riër kan je het beleid niet bekritiser­en en de minister ter verantwoor­ding roepen als je tegelijker­tijd op hetzelfde ministerie in dienst bent als ambtenaar. Dat is belangenve­rstrengeli­ng en dat kan niet. De minister zou dus kunnen besluiten om zo iemand buiten functie te stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname