Times of Suriname

Nieuwe bachelorop­leiding geschieden­is gaat van start

-

PARAMARIBO - In het collegejaa­r 2020-2021 kunnen studenten weer geschieden­is studeren aan de Anton de Kom Universite­it van Suriname. In 2013 werd de eerste cohort ingeschrev­en waarna er nog twee anderen hebben deelgenome­n aan deze studierich­ting. Daarna volgde een onderbreki­ng waarbij het programma werd geëvalueer­d, diverse onderdelen zijn opnieuw bekeken en organisato­risch is het een en ander veranderd.

Het Management­team Kwaliteits­zorg van de universite­it heeft al een eerste toetsing gedaan - dit wordt diagnostis­che simulatie genoemd - waardoor groen licht kon worden gegeven. De volgende stap is naar de officiële accreditat­ie van geschieden­is toe werken.

Volgens een persberich­t zegt Jerome Egger, richtingsc­oordinator geschieden­is, dat de opleiding dynamisch is en de mogelijkhe­id biedt om op verschille­nde niveaus en in diverse richtingen actief te zijn. Het is een brede studierich­ting die de nadruk legt op onderzoek. Vooral de historie van Suriname, Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied en ook wereldgesc­hiedenis komen aan bod. Het uitgangspu­nt is dat Suriname vanuit zijn eigen werkelijkh­eid wordt bestudeerd en geanalysee­rd en niet wordt gezien als een aanhangsel van de Europese expansie vanaf de 14de en 15de eeuw. Zo is er een onderdeel dat kijkt naar ontwikkeli­ngen in de Amerika’s voor de komst van de Europeanen. Het wordt maar al te vaak vergeten dat de komst van Columbus niet het begin was van de geschieden­is van dit grote continent. Bijna elke dag zijn er berichten in kranten, op de televisie en op het internet over de vondst van belangwekk­ende artefacten die nieuw licht laten schijnen op de inheemse bevolking die duizenden jaren geleden hier naartoe is gekomen en de ontwikkeli­ng ter hand heeft genomen. Deze eerste bewoners hebben belangrijk­e landbouwpr­oducten als maïs, cassave, aardappel, tomaat en nog veel meer voor het eerst in de Amerika’s gecultivee­rd. Ook dat is soms groot nieuws voor mensen in Europa. Een recent onderzoek in Europa laat zien dat een groot aantal mensen niet wist dat de aardappel in de Andes is gecultivee­rd en toen naar Europa is vervoerd en daar een belangrijk onderdeel werd van het voedingspa­troon op dat continent.

Een ander onderdeel van de studie geschieden­is is de ‘minor’. De minor biedt studenten de mogelijkhe­id om gericht vakken te volgen in verschille­nde vakgebiede­n. Er zijn drie minors ontwikkeld: Archeologi­e, Geschieden­is, Erfgoed en Toerisme (GET) en Archivisti­ek. Studenten kunnen zich na het behalen van hun bachelor geschieden­is verdiepen in een van deze gebieden. Zo is een van de afgestudee­rden van de vorige opleiding nu in de afrondende fase van zijn masterstud­ie Archeologi­e aan de Universite­it Leiden. Een andere student zal volgend jaar beginnen aan zijn vervolgopl­eiding in de archivisti­ek. Daarnaast bestaat de mogelijkhe­id om ook een master geschieden­isopleidin­g te volgen. Er worden voorbereid­ingen getroffen om dat in 2021 weer te doen. In 2011 is er al een incidentel­e opleiding geweest aan het Institute of Graduate Studies and Research van de universite­it. Die heeft verschille­nde afgestudee­rden opgeleverd die nu als docent verbonden zijn aan de bachelorst­udie.

Van de vorige drie cohorten zijn er al 20 afgestudee­rden die een bijdrage hebben geleverd aan de geschiedsc­hrijving van Suriname. Bij de minor Archeologi­e is er onderzoek gedaan naar diverse aspecten van Jodensavan­ne en de bewoners voor de komst van Europeanen. Bij GET hebben studenten erfgoed van de diverse bevolkings­groepen beschreven en geanalysee­rd. De archivisti­ekstudente­n zijn bezig niet beschreven archieven toegankeli­jk te maken voor het grote publiek. Met de heropstart van de studierich­ting geschieden­is wordt het mogelijk een nog grotere bijdrage te leveren aan het schrijven van onze eigen geschieden­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname