Times of Suriname

OKB op bezoek bij BIZAminist­er

-

PARAMARIBO – Minister Bronto Somohardjo van Binnenland­se Zaken (BIZA) heeft maandag de leden van het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB) op bezoek gehad voor een kennismaki­ng. Na de introducti­e van de OKB-leden aan de nieuwe minister is van gedachten gewisseld over onder andere het hebben van goede communicat­ie tussen het orgaan en de bewindsman en het maken van werkafspra­ken.

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het OKB, gaf aan dat het bureau al is gestart met de postelecto­rale projecten en belangrijk hierbij is de samenwerki­ng met het Ministerie van Binnenland­se Zaken. “Het verslag van de verkiezing­en van mei 2020 is al af en zal behalve aan de president en De Nationale Assemblee, ook aan de minister van Binnenland­se Zaken worden gepresente­erd”, zegt de OKB-voorzitter. Minister Somohardjo mag het verslag verwachten in de loop van deze week. De bewindsman zegt over te zullen gaan tot evaluatie met het rapport van BIZA over de verkiezing­en van mei 2020 na ontvangst van het verslag van het OKB. Het OKB, dat naast de voorzitter Jennifer van Dijk-Silos, bestaat uit de leden Steven Mac Andrew, Annemarie Linger, Sharma Lakhisaran,

Radj Jadnanansi­ng, Malti Toekoen, Cornelis van Dijk, Sonja Bron en Hendrik Jamaloodin, zal aanzitten tot oktober 2020. Het OKB is het toezichtho­udend orgaan op verkiezing­en in Suriname en werd ingesteld in 1977. Politieke partijen dienen zich eerst bij het OKB te registrere­n en vervolgens bij het Centraal Hoofdstemb­ureau (CHS), waar de kandidaats­telling plaatsvind­t. Om aan de verkiezing­en deel te kunnen deelnemen, hebben partijen de goedkeurin­g van zowel het OKB als het CHS nodig. Tijdens en direct na de verkiezing­en houdt het OKB toezicht en onderzoekt problemen. Na ontvangst van het proces-verbaal van het CHS controleer­t het OKB de resultaten. Indien goed bevonden, verklaart het OKB de uiteindeli­jke uitslag bindend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname