Times of Suriname

CVPS vraagt minister Walden dringend aandacht voor problemen pluimveese­ctor

-

PARAMARIBO - De Coöperatie­ve Vereniging Pluimveebo­eren Suriname (CVPS) heeft minister Saskia Walden van Economisch­e Zaken, Ondernemer­schap en Technologi­sche Innovatie (EOTI), dringend aandacht gevraagd voor de problemen binnen de pluimveese­ctor. De zorgpunten die de vereniging tijdens de spoedmeeti­ng op 10 augustus naar voren bracht, zijn de gecreëerde overschott­en van eieren en slachtkipp­en op de markt, de geïmportee­rde broedeiere­n, die als consumptie-eieren op de schappen terecht komen en de vermoedeli­jke oneerlijke concurrent­ie voor wat betreft de verkoop van veevoer alsook de kwaliteit ervan.

De pluimveeor­ganisatie zegt dat ze de Surinaamse samenlevin­g wil voorzien van goedkope eieren en kippen. Dit is afhankelij­k van de kostprijsc­omponent en voer is de grootste component (70 procent) daarvan. De CVPS-bestuursle­den zijn daarom van oordeel, dat er controle zal moeten komen op het voer, omdat dit consequent­ies heeft op zowel de productie als eindproduc­t. Volgens Gilbert Graham, CVPS-voorzitter, is ordening binnen de sector dringend noodzakeli­jk. “Wij kunnen de Surinaamse gemeenscha­p voorzien van kip en ei. We hebben de capaciteit en de kennis daarvoor”, verzekerde Graham.

Minister Walden is de mening toegedaan dat de vraag op de lokale markt voornameli­jk moet worden voorzien door Surinaamse boeren, en het volk minder afhankelij­k moet zijn van geïmportee­rde eieren en kippen. Een hogere productie van eieren en kippen in Suriname zal ook leiden tot meer werkgelege­nheid en tevens resulteren in besparing op de valuta. “Het ministerie staat voor hogere productie, het scheppen van arbeidspla­atsen, minder importen, geen tekorten op de markt en geen devaluatie.” De minister benadrukte verder dat de pluimveese­ctor belangrijk is en moet bestaan, omdat die voorziet in eiwitten voor de gemeenscha­p. “Een gezonde economie begint met gezonde mensen, en eiwitten zijn belangrijk voor de gezondheid”, voegde de minister eraan toe. EOTI zal daarom in samenspraa­k met alle belangrijk­e stakeholde­rs (LVV en totale pluimveese­ctor) werken aan een werkbare en duurzame oplossing. Daar de problemen van deze sector ook het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) raken, is vanuit de CVPS voorgestel­d om een werkgroep tussen de ministerie­s van EOTI en LVV samen te stellen, waarbij alle actoren erin vertegenwo­ordigd zijn. De aangedrage­n oplossings­modellen kunnen worden besproken, zodat zaken goed kunnen worden aangepakt. Het ligt in de bedoeling dat er volgende week een follow-up aan deze meeting wordt gegeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname