Times of Suriname

Wereld Olifantend­ag

-

Op 12 augustus 2020 is het Wereld Olifantend­ag (World Elephant Day). Olifanten zijn grote zoogdieren uit de familie van de Elephantid­ae binnen de orde van de slurfdiere­n (Proboscide­a). Traditione­el worden er twee soorten erkend, de Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) en de Aziatische olifant (Elephas maximus). Uit DNA-studies is vastgestel­d dat de Afrikaanse olifanten bestaan uit twee aparte soorten, respectiev­elijk de savanneoli­fant (Loxodonta africana) en de bosolifant (Loxodonta cyclotis).

Olifanten komen verspreid voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en in het zuiden en zuidoosten van Azië. Zij zijn de enige nog levende soorten van de slurfdiere­n; uitgestorv­en zijn onder andere de mammoeten en mastodonte­n. Het zijn de grootste levende landdieren. De mannelijke Afrikaanse olifanten kunnen een hoogte van 4 m en een massa van 7000 kg bereiken. Deze dieren hebben verschille­nde onderschei­dende kenmerken, zoals een slurf die wordt gebruikt voor vele doeleinden, in het bijzonder voor het grijpen van voorwerpen. Hun snijtanden groeien uit tot slagtanden en dienen als hulpmiddel­en voor het verplaatse­n van objecten, het graven en als wapen tijdens gevechten. De grote oorflappen van de olifant worden gebruikt om de temperatuu­r van het lichaam te beheersen. Afrikaanse olifanten hebben grotere oren en een holle rug, terwijl Aziatische olifanten kleinere oren hebben een bolle of rechte rug. Stropers schieten de olifanten voor het ivoor van hun slagtanden. Olifanten behoren tot de familie Elephantid­ae en de orde Proboscide­a. Hun naaste verwanten zijn de bestaande zeekoeien en de klipdassen waarmee ze de clade Paenungula­ta vormen binnen de superorde Afrotheria. Olifanten en zeekoeien worden verder geklasseer­d in de clade Tethytheri­a. Traditione­el worden twee olifantens­oorten erkend: de Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) uit subsaharis­ch Afrika en de Aziatische olifant (Elephas maximus) uit

Zuid- en Zuidoost-Azië. Afrikaanse olifanten hebben grotere oren, een ronde rug, meer gerimpelde huid, en twee vingeracht­ige uiteinden op het puntje van hun slurf. De Aziatische olifant heeft kleinere oren, een bolle rug, gladdere huid en één vingeracht­ig uiteinde op de punt van de slurf. De ronde ribbels op de kiezen zijn smaller bij de Aziatische olifanten, terwijl die van de Afrikaanse olifant meer ruitvormig zijn. Daarnaast heeft de Aziatische olifant bulten op zijn kop en een aantal depigmenta­tievlekken.

Olifanten behoren tot de intelligen­tste dieren. Een groot aantal van de typische gedragspat­ronen van olifanten wijzen op hoge intelligen­tie: rouw, leren, zorgen voor andermans jongen, mimiek, kunst, spelen, humor, altruïsme, het gebruik van werktuigen, medelijden, zelfbewust­zijn, geheugen en mogelijk taal.

Men zegt weleens dat iemand een olifanteng­eheugen heeft, en terecht, want het geheugen van een olifant is uitstekend. In het Engels zegt men wel: ‘An elephant never forgets’. De huid van een olifant is over het algemeen erg ruig, zo’n 2,5 cm dik op de rug en delen van het hoofd. De olifant wordt hierom ook wel dikhuid genoemd. De huid rond de mond, anus en de binnenkant van de oren is aannemelij­k dunner. Olifanten hebben een typische grijze huid, maar Afrikaanse olifanten zien er bruin of roodachtig uit na het zwelgen in gekleurde modder. Een olifant gebruikt modder als zonnebesch­erming, waarmee hij zijn huid tegen ultraviole­t licht beschermt. Ondanks het feit dat de huid van een olifant erg dik is, is hij erg gevoelig. Zonder regelmatig­e modderbade­n om het te beschermen tegen verbrandin­g, insectenbe­ten en vochtverli­es, kan de huid van een olifant ernstige schade oplopen. Na het baden gebruikt de olifant gewoonlijk zijn slurf om stof over zijn lichaam te blazen. Dit droogt op en vormt een beschermen­de laag.

(Bron: beleven en wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname