Times of Suriname

Advocaten: ‘Verhaal OM over lekken informatie is doelbewust­e beschadigi­ng’

-

AMSTERDAM - Advocaten van verdachten in het liquidatie­proces Marengo hebben gisteren hard uitgehaald naar het Openbaar Ministerie (OM) in de rechtbank van Amsterdam. Aanleiding is de conclusie van justitie dat er door advocaten geheimen informatie is gelekt.

“Een absoluut dieptepunt in het opereren van het OM”, aldus Christian Flokstra, een van de advocaten die door justitie wordt genoemd als persoon die informatie zou hebben doorgespee­ld. De officier van justitie herhaalde gisteren de harde constateri­ng dat “door Ridouan T. geregelde en betaalde advocaten informatie uit het 26Koper-dossier hebben gedeeld met de organisati­e van T., nog tijdens de beperkinge­n”, aldus de officier zonder specifieke namen te noemen. Flokstra bracht naar voren dat het deze conclusies zijn getrokken op basis van berichten verstuurd met versleutel­de telefoons “terwijl er vele aantoonbar­e onjuisthed­en in de PGP-berichten en het procesverb­aal staan die hier vandaag zonder enige terughoude­ndheid, zonder nader onderzoek, zonder weerwoord, als conclusie worden gepresente­erd”, aldus de advocaat.

Volgens Flokstra had het OM bij vermoeden van misstanden van advocaten naar de Deken moeten stappen. De Deken houdt toezicht op het naleven van gedragsreg­els door advocaten. Dat dit niet is gebeurd, kan volgens de raadsman geen andere reden hebben dan het “besmeuren” van de verdedigin­g. Advocaat Yassine Bouchikhi zei eerder gisteren dat er wat hem betreft sprake is van laster. Ook hij wordt genoemd als advocaat die informatie zou hebben doorgespee­ld. Advocaat Nico Meijering omschreef de woorden van het OM het zelfs als een “oorlogsver­klaring”. Het OM zegt de informatie over de advocaten te hebben toegevoegd aan het dossier omdat de berichten de verklaring­en van de kroongetui­ge onderschri­jven en daarmee zijn betrouwbaa­rheid aantonen.

Volgens justitie zijn hun bevindinge­n inmiddels gedeeld met de Dekens in Amsterdam en Midden-Nederland.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname