Times of Suriname

Kustwacht stuurt reddingsbo­ten KNRM niet meer bij elke noodoproep op pad

-

AMSTERDAM - Kustwacht Nederland gaat niet meer automatisc­h bij elke noodmeldin­g op het water een reddingsbo­ot van de Koninklijk­e Nederlands­e Redding Maatschapp­ij (KNRM) sturen. De hulpvrager moet straks bij niet-spoedeisen­de gevallen zelf hulp zoeken bij een (commerciël­e) hulpaanbie­der, meldde de Kustwacht gisteren. De Kustwacht maakt vanaf komende maandag onderschei­d tussen spoedeisen­de en niet-spoedeisen­de noodoproep­en. In het laatste geval, zoals bij motorpech onder veilige omstandigh­eden, kunnen ook commerciël­e bergers de melding afhandelen. Het kustwachtc­entrum kan hulpvrager­s wel helpen met zoeken naar een geschikte hulpverlen­er. Nu is het nog zo dat het kustwachtc­entrum in Den Helder bij elke alarmering een reddingsbo­ot van de KNRM op pad stuurt. Jaarlijks gaat het gemiddeld om zestienhon­derd noodoproep­en van de beroepsvaa­rt of watersport­ers. De KNRM is de enige organisati­e in Nederland die gegarandee­rd 24 uur per dag hulp op het water kan aanbieden.

De nieuwe werkwijze is tot stand gekomen na overleg tussen het ministerie van Infrastruc­tuur en Waterstaat, de Kustwacht, de KNRM en diverse bergers.

“De vrijwillig­ers van de KNRM hoeven nu niet meer halsoverko­p voor elke melding hun dagelijkse werk neer te leggen of vrije tijd op te offeren”, zegt KNRM-directeur Jacob Tas.

De Kustwacht vergelijkt de nieuwe procedure met de situatie op de weg: “Bij autopech bel je de wegenwacht en niet het alarmnumme­r 112.” Volgens Edwin van der Pol, hoofd operaties bij de Kustwacht, is een watersport­er zelf verantwoor­delijk voor een goede voorbereid­ing. “Daar hoort nu dus ook de vraag bij: wat doe ik als ik pech heb? Wie bel ik dan”, zei hij.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname