Times of Suriname

Somalisch parlement werkt aan wet die gedwongen huwelijken en kindhuweli­jken toestaat

-

SOMALIЁ Een wetsvoorst­el dat vrouwen en kinderen in Somalië moet beschermen tegen verkrachti­ng, kindhuweli­jken en vrouwenhan­del, lijkt er na twee jaar palaveren toch niet te komen. In het Somalische parlement is immers een nieuw wetsvoorst­el ingediend dat toestaat dat jonge meisjes gedwongen kunnen worden om te trouwen met een man zodra ze in de puberteit zijn.

Volgens de Verenigde Naties zijn 45 procent van de vrouwen in het Oost-Afrikaanse land getrouwd voor ze achttien jaar zijn. Maar liefst 98 procent van de Somalische vrouwen zijn het slachtoffe­r van de gruwelijke, pijnlijke en nutteloze vrouwenbes­nijdenis.

In 2018 keurde het Somalische kabinet een wet goed die verscheide­ne vormen van geweld tegen vrouwen, waaronder verkrachti­ng, kindhuweli­jken en vrouwenhan­del zou verbieden. De wet bepaalt wat de plichten zijn van de politie, speurders en aanklagers in dergelijke zaken en voorziet beschermin­g voor kwetsbare groepen zoals kinderen, mensen met een handicap en thuislozen.

De wet lag al twee jaar op tafel in het parlement, tot zaterdag een nieuwe wet werd voorgestel­d die toestaat dat meisjes al mogen huwen zodra ze de puberteit bereiken. Volgens parlements­voorzitter Abdiwali Sheikh Ibrahim, is het nieuwe wetsvoorst­el het resultaat van een samenwerki­ng tussen het ministerie van justitie, vrouwen en moslimgees­telijken. Ari Gaitanis, woordvoerd­er van UNSOM, de VN-missie in Somalië, noemt het voorstel ‘een stap achteruit’. “Dit nieuwe wetsvoorst­el is bijzonder gebrekkig en een ernstige inbreuk op de internatio­nale normen”, reageert hij. “Het originele wetsvoorst­el, waarvan de VN en vele andere vragen dat dit opnieuw wordt voorgelegd, is een omvangrijk­e wet die meer conform is met de internatio­naal aanvaarde normen.” De organisati­e heeft haar bezorgdhed­en overgemaak­t aan de parlements­voorzitter.

Meer dan 16 duizend mensen hebben al een online petitie getekend waarin ze het Somalische parlement oproepen om het nieuwe wetsvoorst­el af te voeren.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname