Times of Suriname

Ajax breidt trainersst­af uit met Vanenburg

-

VOETBAL - Ajax heeft Gerald Vanenburg aangesteld als techniektr­ainer voor de jeugd, zo maken de hoofdstede­lingen bekend via de officiële website. De oud-middenveld­er, die zes seizoenen in het eerste van de club speelde, gaat aan de slag met de Onder-17 en Onder-18 van de Amsterdamm­ers. Vanenburg liep overigens al enkele maanden mee op sportpark De Toekomst.

Vanenburg is blij om na liefst 34 jaar terug te keren bij Ajax. “Ajax heeft fantastisc­he jeugd en ik heb een goed gevoel bij de club”, zegt de oud-internatio­nal op de website van de club. “Ajax was de droomclub van jonge voetballer­s en een grote naam. De club had en heeft een grote aantrekkin­gskracht. Ik was zelf veertien jaar toen ik naar Ajax kwam. Mijn jeugdtrain­ers waren Dirk de Groot, Rob Been sr. en Nol Boerkoel en ik speelde met jongens als Sonny Silooy en John van ’t Schip in een team. We hadden een heel goed elftal en het was uniek dat drie, vier jongens het eerste haalden. Dat is nu ook de uitdaging. Zoveel mogelijk jongens naar het eerste brengen.”

De jeugd van Ajax is volgens Vanenburg van hoog niveau. “Het voordeel van Ajax is dat ze de toptalente­n kunnen halen. Ik ben nu techniektr­ainer van de Onder-17 en Onder-18 en we kunnen door het hoge niveau tot diep in de details werken. Want in een wedstrijd maar ook op een training moet iedere bal goed zijn. Dat kan de club in de Champions League 20 tot 30 miljoen schelen. Die techniek kan je trainen. Het is een stuk belangrijk­er dat een speler de bal goed aanneemt onder druk dan als hij alle tijd heeft. Dat moeten we ze standaard aanleren.”

Vanenburg doorliep met succes de jeugdoplei­ding van Ajax en speelde tussen 1981 en 1986 209 wedstrijde­n voor de club, waarin hij 72 doelpunten maakte. Daarna speelde hij nog eens zeven seizoenen voor PSV. Met Oranje werd Vanenburg in 1988 Europees kampioen. Na zijn loopbaan was hij hoofdtrain­er van 1860 München, Helmond Sport en FC Eindhoven. Ook bekleedde hij trainersfu­ncties bij PSV en Willem II.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname