Times of Suriname

Geen broek gestolen, maar hanger en kaartje zaten er nog aan

-

Hij heeft echt geen joggingbro­ek gestolen, zegt de 25-jarige Janis hoofdschud­dend tegen de politierec­hter. “Ik heb de broek bij de C en A in Eindhoven gekocht, als cadeautje voor mijn broer”, zei hij in het Russisch, want Janis komt uit Letland. Hij is betrapt op winkeldief­stal bij de C en A in Den Haag. Beveiliger­s vonden een grijze joggingbro­ek in zijn tas, met een kledinghan­ger en de resten van een prijskaart­je eraan.

“Ik heb niks gestolen”, bleef Janis volhouden. “Ik heb de broek een of twee keer gedragen en hem gewassen.” De politierec­hter: “Bij de winkel zeggen ze dat de broek als nieuw rook.” “Nou, ik heb hem toch niet gewassen, maar na het dragen afgeveegd, kijk zo”, de jonge Let wrijft met zijn hand heen en weer over zijn bovenbeen. “Dat herinnert u zich nu?” “Ja”, knikt Janis.

“Oké”, zuchtte de rechter, “u had de broek met de handwas gedaan en aan gehad, maar hij rook als nieuw en er zat een kledinghan­gertje van C en A aan en nog een stukje van het weggetrokk­en etiket.” Janis schudt opnieuw zijn hoofd. “Er zat niks aan.” De rechter vertelt dat er camerabeel­den zijn van de diefstal: “Daar is op te zien dat u met vier broeken - drie zwarte en een grijze - een pashokje in gaat. Wat opvalt; als u de broeken uit het rek pakt, kijkt u niet eens naar de maat. U komt de paskamer uit en we zien drie zwarte broeken en geen grijze meer. En als ze u aanhouden, komt de grijze broek tevoorschi­jn.” De politierec­hter pakt het strafblad van de 25-jarige Let erbij. “Ik zie een eindeloze rij van diefstalle­n en u zit momenteel vast voor diefstal met geweld.” Die zaak loopt in Limburg. “Ik heb alleen sigaretten gestolen”, zegt Janis wanhopig, “en een Red Bull en twee broodjes. Daar heb ik een maand voor gezeten”. “U voldoet aan de criteria voor ISD (Inrichting voor Stelselmat­ige Daders)”, zegt de rechter. “Dat betekent twee jaar zitten, zelfs als je alleen maar een joggingbro­ek hebt gestolen of een blikje Red Bull. Voor mensen zoals u, die geen Nederlands spreken, betekent het na die twee jaar terug naar Letland.” Janis kijkt angstig. “Ik wil niet terug naar Letland. Ik weet zeker dat ik in twee jaar makkelijk Nederlands kan leren.” “Dat is het niet alleen, u moet ook op een eerlijke manier hier de kost verdienen. U woont hier al 3,5 jaar”, zegt de rechter.

Voor de officier van justitie is het een uitgemaakt­e zaak. “Deze diefstal is er één in een rij van velen. Ik ga ervan uit dat ze u in Limburg een ISDmaatreg­el opleggen. Maar wat doen we vandaag? Ik eis twee maanden cel.” Janis is verbolgen: “Ik heb hiervoor al 48 dagen gezeten. En dan nu nog twee maanden extra?” Zijn advocate legt uit dat Janis veel langer heeft vastgezete­n in deze zaak, dan de bedoeling was. “Hij had 11 maart vrij moeten komen, maar het Openbaar Ministerie heeft dat niet doorgegeve­n aan de gevangenis. Na heel veel telefoontj­es is hij inderdaad vrijgelate­n, op 24 maart. Onacceptab­el, daar moet hij voor gecompense­erd worden.”

De rechter wijst erop dat er een aparte procedure is voor die fout. “Om het vandaag niet te ingewikkel­d te maken, houden we het op 48 dagen cel. Die heeft u al vastgezete­n en dat is de straf die u krijgt. Dan zegt u misschien; ik heb twee weken te lang gezeten, maar daarvoor moet u naar de raadkamer.’ (WaarMaarRa­ar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname