Times of Suriname

Hoefdraad krijgt rechtsinga­ng

-

PARAMARIBO – Er is rechtsinga­ng verleend in het kort geding dat ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangespann­en tegen de Staat Suriname met name het Ministerie van Binnenland­se Zaken, De Nationale Assemblee (DNA) en het Openbaar Ministerie. Hoefdraad heeft dit kort geding aangespann­en via zijn advocaten Irene Lalji, Murwin Dubois en Frank Truideman.

De rechter heeft bepaald dat deze zaak zich niet leent voor het mondeling afpleiten en evenmin voor een snel afconclude­erschema. Daarom zal tweewekeli­jks worden geconclude­erd met één keer uitstelmog­elijkheid.

De zaak zal op 27 augustus voor het eerst voorgaan. De advocaten van Hoefdraad hebben in het verzoeksch­rift gevraagd het Openbaar Ministerie te verbieden tot het overgaan van enige daad van opsporing en vervolging tegen verzoeker, dan wel enige aangevange­n daad van opsporing en vervolging jegens de verzoeker, onmiddelli­jk te staken. De verzoeker heeft gedurende de periode 2015-2020 het ambt van minister van Financiën bekleed en als zodanig kan worden gekwalific­eerd als politieke ambtsdrage­r, casu quo gewezen politieke ambtsdrage­r als gedefiniee­rd in de Wet In Staat van Beschuldig­ing Stelling en vervolging Politieke Ambtsdrage­rs SB 2001 no.72, gewijzigd SB 2007 no.101 met name artikel 1 van genoemde wet.

De DNA heeft Hoefdraad in staat van beschuldig­ing gesteld. Hoefdraad stelt zich op het standpunt dat hij zich aan geen enkel strafbaar feit heeft schuldig gemaakt en de wet op geen enkele wijze heeft overtreden zoals vermeld in de vordering van de procureur-generaal, omdat alle handelinge­n van de verzoeker in staatsbela­ng en in algemeen belang zijn geschied. Bij zijn verhoor heeft hij gezegd: “Tot slot stel ik mij op het standpunt dat in de afweging van belangen het belang van strafvorde­ring in deze specifieke situatie nauwelijks gewicht in de schaal legt, terwijl het algemeen belang juist zwaar dient te wegen.” WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname