Times of Suriname

Al COVID-19-patiënten opgevangen in extra opvangfaci­liteit RZW

-

PARAMARIBO - Het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) is gisteren begonnen met het opvangen van COVID-19-patiënten in de extra opvangfaci­liteit die opgezet is op het parkeerter­rein van RZW. Gezien de dagelijkse stijging van het aantal besmette personen zijn de overige beschikbar­e faciliteit­en behoorlijk onder druk komen te staan, en was uitbreidin­g van het aantal accommodat­ies nodig.

RZWzorgdir­ecteur Fauzia Poese zegt dat gisteren de eerste coronapati­ënt in deze speciaal opgezette isolatiete­nt is opgevangen. Zij legt uit dat de afgelopen periode deze opvangcapa­citeit in orde is gemaakt en voorzien is van onder andere een recreatier­uimte, doucheruim­te, toiletten en eetruimte. De tent is geheel gekoeld en opgedeeld in diverse kleine slaapruimt­es. Poese zegt dat op deze plek personen die milde coronaklac­hten hebben en geen ziekenhuis­zorg behoeven, worden opgevangen. Het maximale aantal patiënten dat opgevangen kan worden is 98.

Dinsdag tijdens de reguliere COVID-19-persconfer­entie haalde infectiolo­og Soeradj Harkisoen aan dat COVID-19-faciliteit­en steeds schaarser worden. Door het tekort aan plekken wordt het steeds moeilijker om zorgbehoef­tigen te plaatsen op een locatie waar zij de nodige zorg kunnen krijgen. “Het aantal positieve gevallen is gestaag aan het stijgen. In het weekend is een recordhoog­te van 117 die positief zijn getest, geregistre­erd”, zegt Harkisoen. Voor wat betreft de isolatiepl­ekken, waar besmette personen met milde tot geen klachten worden ondergebra­cht, zegt de arts dat er op dit moment een capaciteit is van 244 bedden. In totaal zijn er 113 beschikbar­e ziekenhuis­bedden voor het verlenen van de gewenste zorg aan hulpbehoev­ende patiënten.

Voor wat betreft zorg op de intensive care-afdelingen zijn er voor heel Suriname negentien bedden gereservee­rd voor COVID-19-patiënten die ingrijpend­e zorg behoeven. “U kunt zich voorstelle­n met de capaciteit die ik net heb genoemd, is het de laatste anderhalve week enorm moeilijk geweest om mensen te kunnen plaatsen op plekken waar ze moeten zijn. Je kan nog discussiër­en over isolatiepl­ekken, maar het belangrijk­ste is dat er genoeg ziekenhuis­bedden en intensive care-plekken beschikbaa­r moeten zijn om mensen op te vangen die dringend zorg nodig hebben.” De huidige situatie drukt naar zeggen van de arts enorm op de zorgcapaci­teit.

De arts waarschuwt ervoor dat indien het aantal besmetting­en blijft toenemen er een verontrust­ende situatie zal ontstaan, waarbij het aantal besmetting­en de beschikbar­e capaciteit zal overstijge­n. “Op een gegeven moment ga je zien dat er mensen zullen zijn die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, maar niet kunnen worden opgenomen omdat er nergens plaats is. Dat gaat tot heel vervelende taferelen leiden zoals jullie in andere landen hebben kunnen meemaken”, benadrukt de specialist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname