Times of Suriname

Casas onder politieke druk gezet door SLM

-

PARAMARIBO - Een SLM-topper heeft in november 2019 geprobeerd zodanige politieke druk uit te oefenen op 'The Civil Aviation Safety Authority Suriname' (Casas), dat de luchtvaart­waakhond de nodige certificer­ingen rond de Boeing 777 snel afrondde. Aangegeven werd onder meer dat als de certificer­ing eind 2019 niet werd gehaald, dit mogelijker­wijs het einde van de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij (SLM) zou kunnen betekenen.

In een schrijven aan Casas spreekt de SLM-manager de bezorgdhei­d uit over het niet doorgaan van een government flight op 25 november 2019, vanwege het niet tijdig afronden van benodigde trainingen van het personeel. Verder stelt de manager: “Ik maak mij dus ernstige zorgen over de haalbaarhe­id van dit traject en net zoals u, zijn wij als nieuwe leiding loyaal aan het beleid van deze regering en zeker de aandeelhou­der. Ik ben er daarom van verzekerd dat wij met verenigde inspanning­en ervoor zullen zorgen dat wij deze mijlpaal als coalitie behalen en de geschieden­is ingaan als de regering die de SLM ETOPS heeft gecertific­eerd. Velen hebben het geprobeerd, maar het is hen niet gelukt.

Net als de vele andere mijlpalen welke de huidige regering heeft behaald, zal de ETOPScerti­ficering en de komst van de B777 alleen maar positief bijdragen aan de ontwikkeli­ng van onze economie.”

ETOPS is een afkorting van Extended-range Twin-engine Operationa­l Performanc­e Standards (Nederlands: prestaties­tandaarden voor tweemotori­ge vliegtuige­n met een vergroot bereik). Deze standaard is opgesteld door de Internatio­nale Burgerluch­tvaartorga­nisatie. De regel maakt vliegen met tweemotori­ge vliegtuige­n mogelijk tussen twee vliegvelde­n die verder dan 120 minuten uit elkaar liggen. De regel is ontworpen om tweemotori­ge toestellen (zoals de Airbus A350 of de Boeing 777) op transAtlan­tische routes te laten vliegen.

In haar schrifteli­jke reactie gaat Casas niet in op het deel van de brief met een politieke ondertoon. Casas gaat in op de technische stand van zaken op dat moment. Zo wordt over het wel of niet doorgaan van de government flight gezegd: “Met betrekking tot uw bezorgdhei­d ten aanzien van het beschikbaa­r hebben van cabinebema­nning voor de State Flight op 25 november aanstaande, moet ik volstaan met hetgeen door uw Accountabl­e Manager naar voren is gebracht, namelijk dat dit waarschijn­lijk niet van invloed zal zijn op de planning.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname