Times of Suriname

Innovatiev­e ideeën om brandweer hoger te tillen

-

PARAMARIB0 – Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft de leiding van het Korps Brandweer Suriname (KBS) opgeroepen te komen met innovatiev­e ideeën om het brandweerk­orps hoger te tillen. Dit deed de bewindsman maandag tijdens een formele kennismaki­ng met de commandant van het KBS, Radjen Jakhari, en het management­team.

De justitiemi­nister zegt te gaan voor een brandweero­rganisatie met een prettig werkklimaa­t, waarbij de medewerker­s ook aandacht kunnen besteden aan hun sociaal leven. Er moet een goede werkrelati­e over de gehele linie zijn, welke moet uitmonden in de verbeterin­g van de dienstverl­ening naar de samenlevin­g toe. Binnen de brandweer is er een dispuut, waarbij er thans sprake is van twee vakbonden. De minister vindt het belangrijk dat er harmonie is in de organisati­e. Volgens hoofdcomma­ndeur Jakhari wordt er alles aan gedaan om de brandveili­gheid in het land te garanderen. Hij gaf tijdens deze ontmoeting een overzicht van de ontwikkeli­ngen die het brandweerk­orps heeft doorgemaak­t, alsook de vooruitzic­hten. De commandant haalde aan dat de top van het korps aan het vergrijzen is en dat er extra aandacht moet komen voor de werving van gekwalific­eerde brandweerm­annen en vrouwen. Er zijn reeds voorbereid­ingen getroffen om in oktober van dit jaar te starten met een elementair­e opleiding, waaraan 160 rekruten zullen deelnemen. Er is een landelijke onderbezet­ting, vandaar dat de rekruterin­g in stad en district heeft plaatsgevo­nden. De opleiding zou in principe eerder van start gaan, maar vanwege de COVID-19-situatie is deze verschoven naar oktober. Jakhari heeft de aandacht van de minister gevraagd voor de aanschaf van meer blusvoertu­igen, watertank- en trekkerwag­ens. Daarnaast zijn er meer pick-ups nodig voor bijenbestr­ijding. Er is ook gesproken over het huisvestin­gsprobleem in Nickerie, Moengo en Tijgerkree­k alsook de andere locaties.

Op het gebied van internatio­nale samenwerki­ng zal de samenwerki­ng met FransGuyan­a en Haaglanden worden voortgezet. De minister gaf de leiding van de brandweer mee om de samenwerki­ng verder uit te diepen, zodat er meer profijt daaruit voor de organisati­e kan voortvloei­en. Wetsproduc­ten die meer handvaten moeten reiken aan het optreden van de brandweer als ook de voorlichti­ng naar de gemeenscha­p toe, zullen worden meegenomen in het beleid van het ministerie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname