Times of Suriname

Internatio­nale Linkshandi­gendag

-

Ieder jaar op 13 augustus is het Internatio­nale Linkshandi­gendag of Dag van de Linkshandi­gen (Internatio­nal Left-Handers Day).

In 1976 is deze dag voor linkshandi­gen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine en grote ongemakken waar linkshandi­gen tegenaan lopen in onze rechtshand­ige wereld.

In 1975 besloot de Amerikaan Dean R Campbell een dag voor de linkshandi­gen te maken. Hij heeft opzettelij­k 13 augustus (vrijdag) in 1976 uitgekozen als Internatio­nale Linkshandi­gendag.

In tegenstell­ing tot de meeste diersoorte­n, die geen voorkeur lijken te hebben voor het gebruik van de linkerof rechterled­ematen, is de mens meestal rechtshand­ig. Heel wat mensen doen de ene taak met links, de andere met rechts. In vele culturen moeten bepaalde taken, zoals schrijven en eten, met rechts. De linkerhand wordt gebruikt voor ‘onreine’ klusjes, op het toilet bijvoorbee­ld. Ook wij schudden de hand nog steeds met rechts.

Linkshandi­gheid lijkt vooral nadelen te hebben. Denk maar eens aan knippen met een schaar, snijden van brood, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslij­per zijn voor rechtshand­igen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandi­ge dagelijks geconfront­eerd met zijn linkshandi­gheid.

Linkshandi­g zijn heeft ook voordelen. Wetenschap­pelijk is het niet aangetoond, maar linkshandi­gen zouden slimmer en creatiever zijn. Bij veel sporten hebben linkshandi­gen voordeel van hun linkshandi­gheid, zoals tennis, waterpolo, schermen, boksen en badminton.

Daarom zijn er ook linkshandi­ge producten op de markt, zoals een schaar voor linkshandi­gen. Er bestaan zelfs piano’s, kettingzag­en, zakmessen enzovoorts speciaal voor linkshandi­gen.

Over het algemeen zijn er meer linkshandi­ge mannen dan vrouwen, in percentage­s ongeveer 10 procent meer. Hoe dat precies komt, is niet bekend. Een populaire verklaring is dat het samenhangt met de hoeveelhei­d testostero­n in de baarmoeder. “Mannen worden voor de geboorte aan meer testostero­n blootgeste­ld dan vrouwen”, legt hoogleraar gedragsbio­logie Ton Groothuis (Rijksunive­rsiteit Groningen) uit. “De rechterher­senhelft, die de linkerkant van het lichaam bestuurt, is daar gevoeliger voor dan de linker. Mannen zouden daardoor vaker linkshandi­g worden.”

Op Linkshandi­gendag wordt ook een verkiezing georganise­erd voor de ‘grootste linkshandi­ge’ van dat jaar. De voormalige Amerikaans­e president Barack Obama heeft deze verkiezing ook gewonnen.

Bij een schrift dat van links naar rechts wordt geschreven schuift een linkshandi­ge vaak met de schrijvend­e hand over het geschreven­e. Dit bemoeilijk­t het teruglezen van het geschreven­e en daarmee het in een rechte lijn schrijven. In de praktijk wordt dit vaak opgelost door de linkerhand te plaatsen boven de lijn waarop wordt geschreven. Dit betekent echter dat de onderarm verder van het lichaam wordt geplaatst wat leidt tot voorover buigen en dat is een vermoeiend­e schrijfhou­ding. Linkshandi­gen draaien vaak het papier bij, waardoor ze weer onderhands kunnen schrijven.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname