Times of Suriname

Supermarkt weigert dicht te gaan na aanwijzing veiligheid­sregio

-

NOORD-DEURNINGEN De eigenaar van supermarkt Berning in het Twentse Noord-Deurningen is niet van plan om de deuren van zijn winkel donderdago­chtend dicht te houden. Dat moet van de veiligheid­sregio Twente, omdat de zaak niet zou voldoen aan de geldende coronarege­ls. Maar de 45-jarige winkelier Raymond Berning zegt dat hij zich aan alle coronarich­tlijnen houdt. “Ik ga gewoon open en dan zie ik wel wat er gebeurt.” De veiligheid­sregio heeft gewaarschu­wd dat er maatregele­n volgen als Berning zijn zaak donderdagm­orgen opent. Volgens de veiligheid­sregio heeft Berning woensdag een brief gekregen met daarin de mededeling dat de zaak vanaf donderdag dicht moet, totdat aan alle coronarege­ls is voldaan. Berning ontkent dat hij die brief heeft ontvangen. “Ze liegen, en dat is niet de eerste keer”, zegt hij. “Ik hou me aan alle regels. Ik heb de veiligheid­sregio zelf een brief gestuurd waarin ik alle genomen maatregele­n op een rijtje heb gezet, maar daar heb ik niks op gehoord.”

Volgens de veiligheid­sregio is de winkel op de Duitse grens diverse malen gecontrole­erd en zijn er meerdere waarschuwi­ngen uitgedeeld. Ook is al een boete opgelegd. “Het houdt een keer op. In die winkel lopen met grote regelmaat meer mensen dan volgens het vloeropper­vlak zou mogen. En dan gaat het niet om een incident van klanten die elkaar per ongeluk op te korte afstand passeren, het is er gewoon echt te druk, vooral met Duitse klanten.”

Winkelbaas Raymond Berning bestrijdt dat hij vaak is gewaarschu­wd. Hij zegt het slachtoffe­r te zijn van “incompeten­te boa’s en kortzichti­gheid van de veiligheid­sregio.” “Ze durven wel tegen een kleine zelfstandi­ge winkelier. De grote ketens, waar ook geen afstand wordt gehouden, laten ze met rust”, stelt Berning. “juist omdat ik voornameli­jk Duitse klanten heb, heeft vrijwel iedereen in mijn zaak een mondkapje op.” In Duitsland is een mondkapje in winkels verplicht.

Berning mag zijn winkel volgens de veiligheid­sregio pas weer openen als is vastgestel­d dat alle coronarege­ls worden nageleefd. “We zijn er niet op uit om een zaak te sluiten, bij geen van de duizenden controles die we ondertusse­n hebben uitgevoerd. Maar in andere gevallen hebben een waarschuwi­ng en een hercontrol­e geholpen. Een ondernemer moet zorgen dat hij zijn zaakjes op orde heeft”, aldus de regiowoord­voerder.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname