Times of Suriname

Filipijnse president Duterte bereid om Spoetnikva­ccin van Rusland te testen

-

FILIPIJNEN De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft ermee ingestemd om als proefkonij­n te dienen en te worden ingeënt met het nieuwe Russische Spoetnikva­ccin tegen het coronaviru­s. Dat heeft zijn woordvoerd­er woensdag gezegd. De aankondigi­ng komt een dag nadat de Russische president Vladimir Poetin de ontwikkeli­ng door zijn land aankondigd­e van het ‘eerst’ vaccin tegen COVID19 dat ‘blijvende immuniteit’ biedt. Veel westerse wetenschap­pers hebben echter hun scepsis geuit over hoe snel dit vaccin zou zijn ontwikkeld. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie reageert voorzichti­g en herinnert eraan dat de prekwalifi­catie en goedkeurin­g van een vaccin via rigoureuze procedures moet verlopen.

Deze waarschuwi­ngen weerhouden Duterte er echter niet van om als vrijwillig­er deel te nemen aan de door Rusland voorgestel­de klinische onderzoeke­n.

President Poetin bevestigde dat een van zijn dochters was ingeënt met het vaccin genaamd ‘Spoetnik V’ (V voor vaccin), verwijzend naar de vroegere Russische politiekwe­tenschappe­lijke overwinnin­g door als eerste land ter wereld een satelliet in een baan om de aarde te brengen in het midden van de Koude Oorlog.

De Filippijns­e president sprak zijn grote vertrouwen uit in de inspanning­en van Rusland om de pandemie te beëindigen. “Ik geloof dat het vaccin dat je hebt geproducee­rd echt goed is voor de mensheid”, zei Duterte in zijn lof aan de Russische president. “Ik zal de eerste zijn die wordt getest.”

Dutertewoo­rdvoerder Harry Roque zei woensdag dat de president bekend van zijn controvers­iële uitstapjes geen grapje maakte. “Hij is oud. Hij kan zijn leven opofferen voor het volk”, zei Roque.

Een technisch team van de Filippijns­e regering heeft een ontmoeting gehad met functionar­issen van het Nikolai Gamaleja Centrum voor Epidemiolo­gie en Microbiolo­gie om de reikwijdte en protocolle­n te bespreken voor klinische onderzoeke­n die in de Filipijnen moeten worden uitgevoerd, zei staatssecr­etaris Maria Rosario Vergeire van Volksgezon­dheid.

Het land met ongeveer 107 miljoen inwoners blijft vechten tegen de coronaviru­sepidemie die al meer dan 143 duizend mensen heeft besmet en meer dan 2.400 heeft gedood. De Filipijnen zijn na Indonesië het zwaarst getroffen land in ZuidoostAz­ië. Vorige week kregen meer dan 27 miljoen mensen het bevel om in lockdown te blijven in hun huizen, ook in Manilla en gebieden in de buurt van de hoofdstad. (HLN)

Filippijns­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname