Times of Suriname

Parlement Nieuw-Zeeland blijft langer aan na nieuwe uitbraak

-

NIEUWZEELA­ND Met slechts weken te gaan voor de verkiezing­en, heeft premier Ardern van NieuwZeela­nd besloten om het parlement nog niet te ontbinden. Normaal gesproken gebeurt dat voorafgaan­d aan de parlements­verkiezing­en, maar Ardern ziet er nu van af in verband met de terugkeer van het coronaviru­s in het land. De premier zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen of de parlements­verkiezing­en van 19 september kunnen doorgaan. “Er is wat flexibilit­eit om de datum te verschuive­n als dat nodig is”, zei Ardern. De verkiezing­en moeten voor 21 november gehouden worden. Oppositiel­eider Collins, van de centrumrec­htse National Party, roept op om de stembusgan­g uit te stellen tot november of zelfs later. Het uitstel van de parlements­ontbinding volgt op vier besmetting­en bij een familie in de stad Auckland. Die zijn waarschijn­lijk lokaal besmet, ook omdat geen van hen onlangs heeft gereisd. Vooralsnog is onduidelij­k waar de familieled­en het virus hebben opgelopen en wordt er rekening gehouden met meer gevallen.

De nieuwe uitbraak komt na 102 dagen zonder besmetting­en in NieuwZeela­nd. Drie maanden geleden zei premier

Ardern dat het virus vrijwel geëliminee­rd was in het land, waarop maatregele­n stapsgewij­s zijn versoepeld. Inmiddels is Auckland tot en met vrijdag middernach­t weer in een ‘level 3’lockdown, de een na strengste. Dat betekent dat de 1,6 miljoen inwoners van de stad zo veel mogelijk thuis moeten blijven en horeca, musea en veel andere bedrijven weer zijn gesloten. Ook wordt dringend geadviseer­d om mondkapjes te dragen op plekken waar het moeilijk is om afstand te houden.

In de uren voor de herinvoeri­ng van de lockdown stonden opnieuw lange rijen bij de supermarkt­en, waar men weer massaal toiletpapi­er insloeg. Omdat de supermarkt­en in Auckland openblijve­n tijdens de lockdown, vragen de autoriteit­en nadrukkeli­jk om ’s avonds weg te blijven bij de drukke winkels. Vrijdag verwacht het kabinet van Ardern meer bekend te kunnen maken over de maatregele­n tegen het virus. Mocht de lockdown in Auckland langer duren, dan komen er financiële steunmaatr­egelen voor bedrijven, zei de premier.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname