Times of Suriname

Minsk gaat derde onrustige nacht in na verkiezing­en

-

RUSLAND - De WitRussisc­he hoofdstad Minsk was voor de derde nacht op rij het toneel van protesten tegen president Alexander Loekasjenk­o nadat hij de overwinnin­g in de verkiezing­en van zondag heeft opgeeist. Oppositiel­eider Svetlana Tichanovsk­aja, die voor de veiligheid van zichzelf en die van haar kinderen naar buurland Litouwen is uitgeweken, had haar landgenote­n opgeroepen om hun levens niet te riskeren in confrontat­ies met de oproerpoli­tie.

Desondanks gingen honderden Wit-Russen in meerdere steden in het land weer de straat op. Sommigen demonstree­rden vanuit hun auto’s en claxonneer­den. Anderen marcheerde­n terwijl zij klapten en ‘ga weg’ riepen, gericht tot Loekasjenk­o. Daarbij kwam het op meerdere plekken tot gewelddadi­ge botsingen, waarbij de oproerpoli­tie rubberkoge­ls en granaten inzette tegen de demonstran­ten. Persbureau Reuters meldde op basis van een ooggetuige dat veiligheid­stroepen weer tientallen arrestatie­s hebben verricht en hebben ingeslagen op demonstran­ten. Een andere ooggetuige zag hoe ordetroepe­n autoruiten stuksloege­n en inzittende­n uit auto’s sleurden en aanvielen. Een derde ooggetuige zag dat nieuwsfoto­grafen werden aangevalle­n en dat hun camera’s werden beschadigd.

Dictator

Loekasjenk­o

Alexander regeert WitRusland

al 26 jaar met harde hand. Hij heeft sinds zondag al meerdere malen gedreigd het leger in te zetten tegen de demonstran­ten, die willen dat hij het veld ruimt. Minstens 5000 mensen zijn gearrestee­rd en er is voor zover bekend minstens één dode gevallen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Politieage­nten en demonstran­ten in Minsk. (Foto: RTL Nieuws)
Politieage­nten en demonstran­ten in Minsk. (Foto: RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname