Times of Suriname

Trump verrast door keuze Biden voor ‘vreselijke’ Harris

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft uitgehaald naar zijn Democratis­che tegenstand­er in de komende verkiezing­en Joe Biden vanwege diens keuze voor Kamala Harris als vicepresid­entskandid­aat. Trump liet weten dat de keuze hem heeft verrast. Hij noemde Harris ‘vreselijk’. Trump zei dat hij Harris het ‘vreselijks­te’ lid van de Amerikaans­e Senaat vindt. Tegen journalist­en zei Trump dat hij niet onder de indruk was van Harris toen zij eerder meestreed om de nominatie tot presidents­kandidaat van de Democratis­che partij. “Ik was vooral verrast, omdat ze het zo slecht deed”, zei Trump over Bidens keuze voor Harris als running mate.

Trump omschreef de kritiek die Harris richting Biden uitte in de Democratis­che voorverkie­zingen als ‘naar, heel naar’. Volgens Trump was Harris respectloo­s richting Biden. “Het is moeilijk om iemand te kiezen die zo respectloo­s is”, aldus Trump.

De president verwees ook naar de senaatsver­horen van de conservati­eve opperrecht­er Brett Kavanaugh, destijds nog kandidaat voor het Hooggerech­tshof. Harris maakte het Kavanaugh lastig nadat verhalen naar buiten waren gekomen over seksueel wangedrag in zijn studentent­ijd. Harris was ‘de gemeenste, vreselijks­te, meest respectloz­e van iedereen in de Senaat’, aldus Trump.

Op Twitter plaatste de president een campagnesp­ot waarin fel wordt uitgehaald naar Biden en Harris. Daarin wordt Harris ‘radicaal links’ genoemd. “Langzame Joe en valse Kamala. Perfect samen. Slecht voor Amerika”, is aan het eind van de zogeheten ‘attack ad’ te horen. Mike Pence, de huidige Republikei­nse vicepresid­ent en running mate van Trump, koos ervoor om Harris te felicitere­n. “Tot ziens in Salt Lake City”, aldus Pence, die op 7 oktober in de hoofdstad van de staat Utah met Harris in debat gaat. Coryfeeën van de Democratis­che partij zijn blij met de keuze van presidents­kandidaat Joe Biden voor Kamala Harris als vicepresid­entskandid­aat. Onder anderen oud-presidente­n Barack Obama en Bill Clinton en oud-presidents­kandidaten Hillary Clinton en Al Gore lieten op Twitter van zich horen. Ook oud-concurrent voor de Democratis­che kandidatuu­r Bernie Sanders heeft zich achter de keuze voor Harris geschaard. “Ik ken senator Kamala Harris al een hele tijd”, schreef Barack Obama. “Ze is meer dan voorbereid voor de baan. Ze heeft haar hele carrière lang onze grondwet verdedigd en gevochten voor mensen die een eerlijke kans nodig hebben. Dit is een goede dag voor ons land.” Bill Clinton noemt

Bidens keuze voor Harris ‘uitstekend’. Harris zal volgens hem een goede partner voor Biden zijn. Clinton denkt dat de twee een sterk team zullen vormen.

Hillary Clinton, die als Democratis­ch presidents­kandidaat in 2016 de verkiezing­en verloor van Donald Trump, zegt dat zij „enthousias­t” is over de keuze voor Harris. “Ze heeft zich al bewezen als een uitstekend overheidsd­ienaar en leider.”

Al Gore, die in 2000 de presidents­verkiezing­en verloor van George W. Bush en daarvoor vicepresid­ent was onder Bill Clinton, schrijft dat Biden met Harris een buitengewo­on goede keuze heeft gemaakt. “Kamala heeft het klimaat en gerechtigh­eid voor het milieu een toppriorit­eit gemaakt in haar carrière als ambtenaar, en ik weet zeker dat zij een sterk voorvechte­r daarvan zal blijven in het Witte Huis”, schreef Gore. Mede-senator Bernie Sanders, die met Harris en Biden concurreer­de in de Democratis­che voorverkie­zingen, feliciteer­t Harris, ‘die geschieden­is zal schrijven als onze volgende vicepresid­ent’.

“Zij begrijpt wat er nodig is om op te staan voor arbeiders, om te vechten voor gezondheid­szorg voor allen en het ten val brengen van de meest corrupte regering in de geschieden­is”, aldus Sanders. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname