Times of Suriname

Duurste uitgaande Belgische transfer ooit

-

VOETBAL - Jonathan David mag zich officieel speler noemen van Lille OSC. De Franse club telt een transferso­m van minimaal 32 miljoen euro neer voor de twintigjar­ige Canadees van AA Gent, zo bevestigt de Belgische topclub aan Het Laatste Nieuws. Middels bonussen kan de transferso­m nog met enkele miljoenen oplopen. Niet eerder leverde een speler uit de Belgische competitie zoveel geld op. Het is daarnaast de duurste aankoop uit de historie van Lille.

David werd in januari 2018 transfervr­ij overgenome­n van het Canadese Ottawa. De aanvallend­e middenveld­er ontwikkeld­e zich stormachti­g en kwam afgelopen seizoen tot achttien doelpunten. Clubs als Arsenal, Manchester United, Olympique Lyon, Internazio­nale en AC Milan toonden interesse, maar David heeft met Lille gekozen voor een tussenstap. Lange tijd leek Borussia Mönchengla­dbach de grootste kanshebber op zijn handtekeni­ng, tot het moment dat Lille zich voor hem meldde. Na een gesprek met trainer Christophe Galtier en voorzitter Gérard Lopéz was David overtuigd. De onderhande­lingen verliepen moeizaam, daar de club uit de Ligue 1 niet wilde voldoen aan de vraagprijs van Gent. De Belgische club had een uitstekend­e onderhande­lingsposit­ie doordat David over een contract tot medio 2023 beschikte. Bovendien bracht Leeds United nog een bod van 35 miljoen euro uit, maar de Canadees zag een overstap naar de Engelse promovendu­s niet zitten.

Gent bleef vasthouden aan een hoge vraagprijs, ook vanuit de wetenschap dat Lille ruim tachtig miljoen euro heeft ontvangen voor de verkoop van Victor Osimhen aan Napoli. Maandagavo­nd bereikten beide partijen een akkoord. Volgens Het Laatste Nieuws zal Gent via bonussen met zekerheid meer dan 30 miljoen euro ontvangen voor David met een maximum van 35 miljoen euro. David stoot met zijn transfer Youri Tielemans en Wesley Moraes van de troon. Beide spelers verlieten de Belgische competitie voor een bedrag van 25 miljoen euro. Niet eerder betaalde Lille zoveel geld voor een speler. Osimhen (22 miljoen euro) was tot dusver de duurste aankoop.

(VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname