Times of Suriname

Lillard evenaart legendaris­ch record

- Damian Lillard probeert een basket te maken, terwijl hij wordt verdedigd door een opponent. (Foto: AD)

BASKETBAL - Damian Lillard (30) is bezig zijn ploeg Portland Trail Blazers eigenhandi­g naar een plek in de playoffs te spelen. De point guard was vannacht goed voor 61 punten in de 134-131-winstparti­j tegen Dallas Mavericks. Het is de derde keer dit seizoen dat Lillard meer dan 60 punten scoort, dat deed maar één iemand hem voor: Wilt Chamberlai­n.

In de Eastern Conference ligt alles ondertusse­n vast. Acht ploegen zijn er zeker van hun plek in de playoffs, Washington valt eruit. In de Western Conference is de spanning voor de laatste playoffpla­ats te snijden. De eerste zeven ploegen zijn daar zeker, maar de achtste plaats kan - in theorie - nog naar vier ploegen gaan: Portland, Memphis, Phoenix en San Antonio.

Voorlopig staat Portland op die achtste plaats, en daarvoor mag het een fenomenale Damian Lillard danken. Tegen Dallas scoorde Lillard 61 punten. Het is de derde keer dit seizoen dat hij de kaap van de 60 punten overschrij­dt. Enkel Wilt Chamberlai­n deed het hem voor, de legendaris­che center van Philadelph­ia/San

Francisco Warriors in de jaren 60. In het seizoen 196162 scoorde Chamberlai­n in vijftien matchen meer dan 60 punten. Het seizoen nadien deed hij het nog negen keer. Lillard nestelt zich ook in een rijtje van groten die in hun carrière meerdere wedstrijde­n boven de 60 punten scoren. Hij wordt de zesde speler die daarin slaagt. Wilt Chamberlai­n (32 matchen), Kobe Bryant (6), Michael Jordan (4), James Harden (4) en Elgin Baylor (3) deden het hem voor.

Met zijn glansprest­atie zorgt Lillard ervoor dat Portland in polepositi­on ligt om de playoffs in het westen te halen. Zijn team staat nu achtste, met een gewonnen wedstrijd meer dan Memphis en Phoenix - die elk nog een match te goed hebben. Hoe dan ook moet de nummer acht nog ‘seed-in-games’ spelen tegen de nummer negen, omdat alles zo dicht bij elkaar ligt. Over maximum twee wedstrijde­n wordt dan beslist wie het laatste ticket voor de playoffs bemachtigt. De nummer acht hoeft maar één game te winnen, de nummer negen moet ze beide winnen om aanspraak te maken op de playoffs.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname