Times of Suriname

We kunnen ons geen nieuwe Hiroshima’s en Nagasaki’s veroorlove­n

-

75 jaar geleden vernietigd­e een atoombom de stad Hiroshima. Meer dan 70 duizend mensen vonden onmiddelli­jk de dood. Drie dagen later viel Nagasaki hetzelfde lot te beurt. Decenniala­ng zouden de overlevend­en blootstaan aan de gruwelijke gevolgen van de straling. Niemand weet exact hoeveel mensen uiteindeli­jk zijn overleden, maar de meeste schattinge­n spreken over 250 duizend doden.

Het is tijd om daar eens goed bij stil te staan. Kernwapens zijn gruwelijke massaverni­etigingswa­pens die als een zwaard van Damocles boven mens en planeet hangen. Momenteel staan er wereldwijd nog altijd 13.400 opgesteld, waarvan 90 procent in de Verenigde Staten en Rusland. De vernietigi­ngskracht van de huidige kernkoppen is vele malen groter dan van de bommen die Hiroshima en Nagasaki tot puin herleidden.

De publieke en politieke verontwaar­diging over kernwapens is niet meer wat ze is geweest. Vier decennia geleden zorgde het voornemen om kernrakett­en op te stellen in België voor de grootste massamobil­isatie in de geschieden­is van het land. De mondiale publieke druk was zo groot dat er een reeks bilaterale akkoorden kwam tussen de toenmalige SovjetUnie (later Rusland) en de VS die leidde tot de ontmanteli­ng van een groot deel van de kernwapens. Maar aan deze hoopvolle periode van kernontwap­ening is inmiddels een einde gekomen.

Alle negen huidige kernwapens­taten zijn volop bezig met de moderniser­ing van hun nucleaire arsenalen. Kernkoppen en draagsyste­men worden vernieuwd. Er is sprake van ‘inzetbare’ mininukes en hypersonis­che wapens die niet onderschep­t kunnen worden. In de militaire doctrines van Rusland en de VS is het belang van kernwapens opnieuw toegenomen.

Bovendien is het hele internatio­nale ontwapenin­gsregime rond kernwapens in afbouw. Het INF-akkoord rond korte en middellang­e kernwapens werd vorig jaar door de VS en vervolgens Rusland opgezegd. De onderhande­lingen voor de opvolger van NEW Start -een verdrag over de beperking van ballistisc­he kernwapens- zijn niet eens opgestart, hoewel het huidige akkoord begin volgend jaar afloopt. De VS zegde het nochtans goed werkend nucleair akkoord met Iran op in 2018. President Donald Trump houdt ook nog eens de optie open om opnieuw kernproeve­n te houden, waardoor het Teststopve­rdrag de facto tot een vod papier herleidt wordt – hoewel dit verdrag inmiddels door 184 landen werd getekend, maar nog niet in werking is getreden, omdat een aantal sleutelsta­ten het nog moet ratificere­n. En tussen de kernwapens­taten China, Pakistan en Indië lopen de spanningen geregeld hoog op. Internatio­nale wetenschap­pers hebben inmiddels de fameuze Doomsday Clock dichter bij middernach­t gezet. Op deze klok zijn we nog maar 100 seconden verwijderd van 12, wat symbool staat voor een naderende planetaire catastrofe. Net als dat voor de opwarming van de aarde het geval is, kunnen we het ons niet permittere­n, de dreiging die van kernwapens uitgaat, te negeren. Over enkele jaren worden de Amerikaans­e kernbommen in Kleine Brogel aan een zogenaamd Life Extension Program onderworpe­n. Eigenlijk worden het nieuwe B61-12 kernbommen die een elektronis­che staart krijgen om ze preciezer naar een doelwit te geleiden. Het zijn Belgische gevechtsvl­iegtuigen die deze bommen in oorlogstij­d moeten droppen, wat van ons land op dat ogenblik een kernwapenm­acht maakt. Dat is in strijd met het Non-proliferat­ieverdrag dat België onderteken­de. Amper een politieke haan die daar naar kraait. Niemand maakt een probleem van deze nucleaire opdracht in NAVOverban­d.

Het politieke debat en de kennis over de kernwapenp­roblematie­k en wat overblijft van het internatio­nale ontwapenin­gsregime zijn van een bedroevend laag niveau, zoals we ondermeer. konden vaststelle­n bij de parlementa­ire bespreking van een resolutie over de onderteken­ing van het drie jaar geleden afgesloten VN-Verdrag dat kernwapens verbiedt. (België onderteken­de niet.) Clichés zoals de noodzaak van wederzijds­e afschrikki­ng – een concept dat door de moderniser­ing van de kernwapena­rsenalen en de huidige nucleaire doctrines volledig achterhaal­d is – of hoe deze wapens onze veiligheid garanderen – ook al maken ze ons land net tot een nucleair doelwit – zijn schering en inslag. Ook wordt oneindig herhaald dat we de NAVO trouw moeten blijven – lees: ons gedragen als een vazalstaat van de VS – wat dan in de praktijk betekent dat we het VN-proces voor kernontwap­ening dwarsbomen. De media tonen zich jammer genoeg ook meer dan eens een afwezige tijdens die zeldzame momenten dat kernwapens op de politieke agenda staan. Wat een contrast met de jaren 1980 toen de regering dreigde te vallen over de kernwapenp­roblematie­k.

We moeten er ons van bewust zijn dat er nog altijd niet veel nodig is om een kernwapeno­orlog te ontketenen. Daar komt bij dat verschille­nde huidige leiders van kernwapens­taten niet meteen synoniem staan voor betrouwbaa­rheid. Kernwapens horen daarom, net als in de jaren 1980, hoog op de politieke agenda. Ze moeten een prioriteit vormen. Het is niet alleen een verantwoor­delijkheid van politici en media om daarvoor te zorgen, maar van ons allen, de burgers. We kunnen ons geen nieuwe Hiroshima’s en Nagasaki’s veroorlove­n. (DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname