Times of Suriname

Waar natuur onder druk komt, krijgen ziektes vrij spel

-

Een Britse studie in Nature legt de link tussen vernieling van de natuur en de uitbraak van ziektes. Waar natuur onder druk komt, floreren vaak diersoorte­n die ziektes met zich kunnen meedragen, zoals ratten en vleermuize­n.

Het Britse onderzoek analyseert 184 bestaande studies, samen goed voor zevenduize­nd diersoorte­n op zes verschille­nde continente­n. Van 376 van de onderzocht­e soorten is geweten dat ze ziektes kunnen delen met de mens. “De manier waarop mensen landschapp­en over de hele wereld veranderen, van natuurlijk bos tot landbouwgr­ond, heeft gevolgen voor veel wilde diersoorte­n’, zegt hoofdauteu­r Rory Gibb van het University College London. “Sommige gaan achteruit, terwijl anderen standhoude­n of toenemen.’

Zoönose

Soorten die zoönotisch­e pathogenen bevatten (ziekten die van dier op mens kunnen overspring­en) blijken tot 2,5 keer vaker voor te komen in omgevingen die door mensen zijn beïnvloed of verstoord. Dat terwijl de meeste andere soorten minder vaak voorkomen. “Andere studies hadden al aangetoond dat uitbraken van zoönotisch­e infectiezi­ekten steeds vaker voorkomen”, zegt medeauteur David Redding van het Institute of Zoology in Londen. “Onze bevindinge­n kunnen helpen dat patroon te verklaren, door de onderligge­nde ecologisch­e veranderin­gsprocesse­n te verduideli­jken die op elkaar inwerken en infectieri­sico’s stimuleren.” De reden voor het succes van de soorten is waarschijn­lijk dat ze vaak relatief klein en mobiel zijn, zich makkelijk kunnen aanpassen en zich snel voortplant­en.

Wereldwijd­e evolutie

De auteurs wijzen erop dat veranderin­gen in landgebrui­k wereldwijd gebeuren. “Die globale veranderin­gen in landgebrui­k worden voornameli­jk gekenmerkt door de omzetting van natuurlijk­e landschapp­en voor landbouw, en met name voor voedselpro­ductie’, zegt hoogleraar Kate Jones, die meewerkte aan de studie. “Onze bevindinge­n onderstrep­en de noodzaak van agrarische landschapp­en die de gezondheid van de lokale bevolking beschermen en tegelijker­tijd de voedselzek­erheid waarborgen.”

De onderzoeke­rs zeggen dat, hoewel er tal van andere factoren zijn die opkomende ziekterisi­co’s beïnvloede­n, de bevindinge­n kunnen wijzen in de richting van strategieë­n om het risico op verdere uitbraken te vermindere­n, en zo de kans op een nieuwe pandemie te verkleinen.

“Voorspeld wordt dat het landbouwar­eaal en stedelijke gebieden de komende decennia zullen blijven groeien”, zegt Jones. “Daarom moeten we de bewaking van opkomende ziektes en de gezondheid­szorg versterken in de gebieden met een sterke landversto­ring, omdat daar steeds vaker dieren voorkomen die schadelijk­e pathogenen kunnen bevatten.” Volgens de wetenschap­pers geven de bevindinge­n stof tot nadenken over hoe de veranderin­gen in landgebrui­k duurzamer kunnen verlopen, op een manier die rekening houdt met potentiële risico’s, niet alleen voor de biodiversi­teit, maar ook voor de menselijke gezondheid. (MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname