Times of Suriname

Politieke crisis in Tunesië zal geen antwoorden opleveren

-

Enkele weken geleden, in de zuidelijke regio van Tataouine in Tunesië, sloten honderden demonstran­ten de belangrijk­e oliepomp van El Kamour handmatig af. Ze drongen voorbij militaire troepen om de pomp te bereiken. Vandaag kamperen ze er nog steeds om het heropstart­en van de pomp te verhindere­n.

Niet lang na de actie werden verschille­nde andere pompen in de regio tijdelijk afgesloten door solidaire oliewerker­s. Het resultaat: de Tunesische staat rapporteer­de onlangs nul oliewinste­n.

De bezetters van de pomp, ook wel Kamouriste­n genoemd, willen de overheid dwingen om het akkoord te respectere­n dat ze in 2017 hadden afgesloten met de Staat. De overheid beloofde toen extra investerin­gen in de arme regio rond El Kamour, extra jobs in de olie-industrie en garanties op tewerkstel­ling voor zeer langdurig werklozen. Die beloften werden hernieuwd nadat de El Kamour oliepomp werd bezet en afgesloten.

Miljardens­chuld

Maar van die beloftes kwam nog niets in huis. Ze zijn simpelweg onhaalbaar, stelt Mohamed Nachi. Hij is professor in de antropolog­ie en politieke sociologie aan de universite­it van Luik. “Voldoen aan de deal is onmogelijk. Het soort grootschal­ige rekruterin­g van nieuwe ambtenaren door de Staat (door vele Tunesiërs gezien als veilige en goedbetaal­de jobs), zoals in 2017 werd beloofd, komt niet overeen met de afspraken die Tunesië heeft met zijn schuldeise­rs zoals het IMF.” In de loop van de postrevolu­tionaire transitie en in de strijd tegen de economisch­e crisis bouwde Tunesië een gigantisch­e staatsschu­ld op bij internatio­nale geldschiet­ers. In 2016 ging het land een lening van 2,6 miljard euro aan bij het IMF. In april van dit jaar kwam daar nog eens 600 miljoen euro bij om de gevolgen van COVID-19 op te vangen. Dit alles komt bovenop de 800 miljoen euro die Tunesië doorheen de jaren leende van de Europese Commissie.

Aan de miljardens­chuld zijn allerlei voorwaarde­n gekoppeld. En dat heeft een rechtstree­kse impact op het Tunesische sociaal-economisch beleid. De geldschiet­ers verwachten in de eerste plaats brede hervorming­en en besparinge­n om het significan­te tekort in de begroting te verhelpen. De toegevinge­n die in 2017 aan de protestbew­eging in El Kamour werden gedaan, passen duidelijk niet in dat kader.

De regering valt nieuwe krijgt vorm

en

een

Op het moment dat de Tunesische regering zou beginnen onderhande­len met de bezetters van de oliepomp, stak een schandaal op het hoogste politieke niveau een stok in de wielen.

Elyes Fakhfakh, eerste minister van de coalitiere­gering die pas begin dit jaar werd gevormd, werd beschuldig­d van corruptie. Fakhfakh, ook ex-minister van Financiën, zou aandelen bezitten bij bedrijven die overheidsc­ontracten ter waarde van miljoenen dinars in handen kregen. Zo’n belangenve­rmenging is strafbaar en hoewel Fakhfakh ontkende, begon zijn positie te wankelen.

Op 15 juli diende hij zelf zijn ontslag in. Het gematigde islamistis­che Ennahda, de belangrijk­ste partner in zijn coalitie en de grootste partij in het parlement, had daarvoor een motie van wantrouwen aangekondi­gd. Met Fakhfakhs ontslag werd ook de volledige regering ontbonden. Er was dus niemand meer om te onderhande­len met de protestbew­eging van El Kamour.

Na de val van de regering schoven de politieke partijen hun kandidaat-regeringso­nderhandel­aar naar voren, maar geen enkele wist genoeg vertrouwen te winnen van het parlement. Op 26 juli wees president Kais Saied zelf een regeringso­nderhandel­aar aan. Hichem Mechichi, tot voor kort minister van Binnenland­se Zaken, kreeg de opdracht om op een maand tijd een volledig nieuwe regering te vormen.

De eerste week van Mechichi’s opdracht zette onmiddelli­jk de toon voor de regeringso­nderhandel­ingen. Mechichi, die geen partijkaar­t heeft, sprak aanvankeli­jk alleen af met juristen, economen en afgevaardi­gden van het middenveld. De politieke partijen moesten tot vorige week wachten om uitgenodig­d te worden voor een kort gesprek. Het was een eerste signaal dat Tunesië een regering van experts zou kunnen krijgen, zonder partijpoli­tieke affiliatie. Deze week, op 10 augustus, bevestigde Mechichi definitief het pad van een technocrat­ische regering op te gaan.

(MO* Magazine)

politieke

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname