Times of Suriname

Jongen van 17 bouwt zelf overzichte­lijk alternatie­f voor website Sciensano

-

Robin Paret, een 17-jarige jongen uit het West-Vlaamse Wervik, heeft zelf een website gemaakt waarop je per gemeente een overzicht krijgt van de nieuwe coronabesm­ettingen. In tegenstell­ing tot de website van het gezondheid­sinstituut Sciensano vind je op covidbe.web.app niet alleen de weekgemidd­eldes, maar de dagelijkse nieuwe gevallen.

Sinds de start van de coronapand­emie leven we op het ritme van coronacijf­ers, weekgemidd­eldes en curves. Vooral naar de data van Sciensano kijkt iedereen elke dag halsstarri­g uit. Het gezondheid­sinstituut monitort het verloop van de epidemie in België en bundelt de gegevens op zijn website. “Al kan dat wel beter”, aldus Robin Paret. De 17-jarige jongen uit het West-Vlaamse Wervik vond de presentati­e van de cijfers online niet duidelijk genoeg en bouwde daar zelf maar een website.

Zijn alternatie­f heet covidbe. web.app en is heel gebruiksvr­iendelijk. Je hoeft enkel bovenaan de gemeente in te vullen waarvoor je de cijfers wil weten en binnen de kortste keren krijg je die overzichte­lijk te zien. Opmerkelij­k is dat de website van Paret niet alleen de weekgemidd­eldes geeft, net zoals Sciensano, maar ook beschikt over het aantal gevallen per dag.

“In het begin wou ik enkel maar een alternatie­f maken op het dashboard van Sciensano per gemeente, maar tot mijn verbazing vond ik meer dan ik wou: de data per gemeente, ook per dag, geen onzin met gemiddelde­s”, aldus Paret. “Je kan dus daadwerkel­ijk iedere dag zien hoeveel besmetting­en er bijgekomen zijn in je gemeente. De data is er, maar Sciensano heeft geen manier om die te bekijken in hun dashboard.”

“Op mijn website kan je je gemeente kiezen of ingeven, dan krijg je enkele interessan­te en gedetaille­erde cijfers, samen met een interactie­ve grafiek van het totale aantal besmetting­en en het aantal besmetting­en per dag in de loop der tijd. Samen met een trendlijn van de laatste zeven dagen.” “De site wordt nu zonder kosten onderhoude­n dankzij een gratis service van Google, maar als ik over mijn quota ga, zal ik wel moeten betalen voor de uitbating. Hopelijk komt er hier nog een oplossing voor, want advertenti­es plaatsen op een informatie­ve website met gratis gegevens vind ik geen leuk idee, dan betaal ik nog liever.” (Metrotime)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname