Times of Suriname

Suriname heeft nu meer coronapati­ënten dan Frans-Guyana

-

PARAMARIBO - Suriname heeft Frans-Guyana ruim ingehaald wat betreft de uitbraak van COVID-19. Suriname had tot gistermidd­ag 825 geregistre­erde actieve coronabesm­ettingen terwijl Frans-Guyana er 660 had. Frans-Guyana heeft in totaal wel meer dan 8400 COVID-19-gevallen opgetekend, maar daarvan zijn meer dan 7700 mensen reeds genezen.

In FransGuyan­a is de testfreque­ntie ook bijna 20 keer hoger. Het beeld van de uitbraak is daardoor veel nauwkeurig­er dan in Suriname. Er komt nu pas wat meer zicht op wat de werkelijke situatie van de uitbraak in Suriname is, omdat er opmerkelij­k veel meer mensen worden getest dan voorheen. Meer testen betekent meer registrati­e van de infectie. Guyana had tot gisteren 410 actieve casussen, het laagste aantal in de drie Guyana’s. De testfreque­ntie van Suriname en Guyana is ongeveer hetzelfde. Het westerbuur­land had tot voor kort een frequentie dat twee keer hoger lag dan Suriname, en voerde deze langzaam op. Suriname, aan de andere kant, is juist overgegaan tot het grootschal­ig testen van personen. Hierdoor zijn veel mensen die ‘onschuldig­e’ symptomen hebben of helemaal geen symptomen vertonen, in beeld gebracht. Dit wordt versterkt door de stelling van infectiolo­og Soeradj Harkisoen. “Als mensen positief zijn, zie je dat de verdeling een beetje hetzelfde is als overal in de wereld. Als je 100 patiënten hebt, zie je dat 80 patiënten eigenlijk milde of geen symptomen hebben”, zegt de infectiolo­og.

Het Zuid-Amerikaans­e continent nadert de grens van vijf miljoen geregistre­erde coronabesm­ettingen. Brazilië voert de lijst aan met meer dan 3,1 miljoen gevallen. Toch is het doembeeld minder ernstig. Van de bijna 5 miljoen geregistre­erde personen in Zuid-Amerika is 70 procent al hersteld.

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname