Times of Suriname

Al meer dan 100 gedetineer­den Duisburgla­an COVID-19 positief

-

PARAMARIBO – Intussen zijn er al meer dan 100 gedetineer­den van de penitentia­ire instelling Duisburgla­an positief getest op COVID-19. Dit zegt infectiolo­og Stephen Vreden aan de krant. Nadat in de eerste week van augustus bekend werd dat 41 gedetineer­den positief waren getest, zijn de anderen die in dezelfde instelling zijn opgesloten ook getest. Ook alle andere personen die in contact zijn geweest met deze groep werden getest, waarna het aantal de afgelopen week steeds is opgelopen.

Vreden zegt dat de medische toestand van de gedetineer­den die positief zijn getest, stabiel is. “Vrijwel allemaal hadden ze milde klachten. Intussen is een aantal van ze ook al genezen verklaard en uit isolatie gehaald. Er waren twee die wat meer problemen hadden en voor een paar dagen in het ziekenhuis moesten, maar ook die zijn intussen terug naar de isolatiefa­ciliteit en ze maken het goed. Er is een plaatselij­k medisch team dat zich samen met een arts en specialist ontfermt over de medische zorg van de positief geteste gedetineer­den”, zegt Vreden.

Hoofd Voorlichti­ng van het Korps Penitentia­ire Ambtenaren (KPA), Wendell Pinas, zegt aan de krant dat vanaf COVID-19 zijn intrede deed in Suriname alle penitentia­ire instelling­en voorzienin­gen moesten treffen en ruimtes in orde moesten hebben voor een mogelijke uitbraak onder de gedetineer­den. “Wij hadden allen een ruimte gereed die gebruikt kon worden als isolatie voor de positief geteste gedetineer­den, want ondanks dat zij ziek zijn, moeten zij nog verder hun straf blijven uitzitten en is het dus daarom naast een medisch team ook extra beveiligin­g in place te hebben. Alle positief geteste gedetineer­den zijn ondergebra­cht in deze speciaal ingerichte isolatiefa­ciliteit en tot nu toe verloopt alles goed. De gedetineer­den krijgen de nodige zorg en degene die intussen genezen zijn verklaard, worden ook op een verantwoor­de manier weer teruggebra­cht naar hun normale omgeving waar ze eerder al opgesloten zaten. De hele instelling is intussen gedesinfec­teerd en er zijn extra hygiëne- en veiligheid­smaatregel­en ingevoerd die verdere verspreidi­ng van het virus binnen de instelling moeten tegengaan”, zegt Pinas. MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname