Times of Suriname

Bloedbank zoekt nog 4000 bloeddonor­en

-

AMSTERDAM - De bloedbank werkt aan een geneesmidd­el dat mogelijk al vrij snel kan worden ingezet om kwetsbare doelgroepe­n te beschermen tegen een corona-infectie, maar zoekt nog duizenden donoren.

Als een klinische studie in oktober de werkzaamhe­id bevestigt, kan het middel worden ingezet. Sanquin Plasma

Products beschikt over de eerste 3000 kilo plasma, rijk aan antistoffe­n tegen het virus.

Een ampul antistoffe­n uit het bloed van ex-coronapati­ënten kan preventief of direct na een infectie met het virus als infuus worden toegediend om immuun te blijven. In totaal 16.000 deelnemers gaven samen tot wel 50.000 donaties in 20 weken tijd. “Dit is een intensieve tijd. We hebben sinds maart een flinke basis gelegd met onderzoek naar antistoffe­n”, aldus directeur Daphne Thijssen. De Bloedbank heeft volgens haar binnen enkele weken een grote mijlpaal behaald. “Bij het onderzoek kijken we naar hoe ze werken, de ontwikkeli­ng van een betrouwbar­e antistofte­st en hoeveel donors die antistoffe­n hebben.”

“We zoeken nog zeker 4000 donors”, aldus Thijssen. “Zo lang er geen vaccin beschikbaa­r is om mensen immuun te maken tegen COVID-19, moeten we hier mee doorgaan om risicogroe­pen te beschermen tegen ernstige infecties.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname