Times of Suriname

Mijd de spits bij herstart scholen

-

AMERSFOORT - De scholen beginnen vanaf maandag weer in het noorden van ons land. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept werkend Nederland daarom op om vanaf deze start in de ochtend zoveel mogelijk thuis te werken en te reizen buiten de ochtendspi­ts om. Aanleiding voor de oproep zijn cijfers die aantonen dat er ieder jaar vlak na de zomervakan­tie een verdubbeli­ng van ongevallen plaatsvind­t onder fietsende scholieren. VVN stelt - vlak voor de start van de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ - dat de medewerkin­g van automobili­sten hard nodig is om kinderen de ruimte te geven om veilig naar school te kunnen gaan.

“Minister Cora van Nieuwenhui­zen (Infrastruc­tuur en Waterstaat) onderstree­pt de thuiswerko­proep, waarin we vragen om de hele maand augustus en mogelijk ook de eerste weken van september niet onderweg te gaan op het moment dat de schooljeug­d op de fiets zit”, zegt VVN-directeur EvertJan Hulshof.

“Kinderen kunnen die periode dan gebruiken om te wennen aan hun schoolrout­e, die zij in veel gevallen voor het eerst zelfstandi­g gaan afleggen of voor hen soms compleet nieuw is”, stelt Hulshof. “Ik denk dat onze oproep gehoor vindt, want uit een door ons gehouden flitspeili­ng blijkt dat 48% van de mensen de combinatie van half thuis en half op kantoor werken ideaal vindt.” Hulshof: “Het zou goed zijn wanneer we met elkaar het ‘nieuwe werken’ ook gebruiken om slimmer naar onze agenda’s te kijken. Bijvoorbee­ld door in de ochtenden vooral afspraken te plannen die digitaal kunnen plaatsvind­en. Zo beperken we de verkeersdr­ukte. Door de ochtendspi­ts zo goed als uit te bannen bieden we scholieren de ruimte om veilig naar school te gaan. Bovendien geeft dit voor ouders de ruimte om jonge kinderen te voet of op de fiets te begeleiden naar school.” Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, meent VVN, en schatten risico’s minder goed in, zijn speels en impulsief. “De hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld, waardoor kinderen een beperkt besef van gevaar hebben. Mede door gebrek aan ervaring vormen ze daarom een zeer kwetsbare groep in het verkeer”, aldus de directeur.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een jongen probeert op het achterzade­l van een fiets te klimmen.
(Foto: De Telegraaf)
Een jongen probeert op het achterzade­l van een fiets te klimmen. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname