Times of Suriname

Grieks leger in staat van paraatheid wegens spanningen met Turkije

-

GRIEKENLAN­D Griekenlan­d heeft zijn eigen leger in staat van paraatheid gebracht vanwege oplopende spanningen met Turkije. De beide landen liggen in de clinch vanwege Turkse projecten in het oostelijke gedeelte van de Middelland­se Zee, waarmee Ankara op de zeebodem naar olie en gas zoekt.

Dat deden de Turken met een seismisch onderzoeks­schip, dat ondersteun­d werd door enkele oorlogssch­epen. Griekenlan­d reageerde door fregatten naar het gebied te sturen, die de Turkse schepen buiten “Griekse wateren” bracht. Tevens riep de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis mariniers en piloten terug van vakantie, schreef The Guardian gisteren.

Volgens Mitsotakis behoren de gebieden waarin Turkije naar energiebro­nnen zoekt aan Griekenlan­d toe. Turkije heeft de regio’s echter zelf ook geclaimd. Hoewel de landen NAVO-bondgenote­n zijn, kwam het tot dusver niet tot een succesvol gesprek over de gebieden.

Een andere NAVObondge­noot, Frankrijk, mengt zich ondertusse­n in het conflict. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zorgt zijn Turkse ambtgenoot, Recep Tayyip Erdogan, onnodig voor extra spanning, door besluiten te nemen zonder daarbij buurlanden te informeren.

Macron wil dat het conflict op een vreedzame manier wordt opgelost. Om de rust in de regio te bewaren zond Frankrijk donderdagm­iddag tijdelijk een marineschi­p en twee gevechtsvl­iegtuigen naar de regio. Ook hebben Franse troepen militaire oefeningen gehouden met de Griekse bondgenoot.

De Franse troepen zijn verwelkomd door Mitsotakis, die Macron omschreef als “een echte vriend van Griekenlan­d”. Volgens Mitsotakis moet Turkije de troepenmac­ht niet als bedreiging zien, “maar wij laten ons niet onder druk zetten”. Daaraan voegde hij toe dat een ongeluk in een klein hoekje zit, als zoveel troepen zich op één plek bevinden, schrijft The Guardian. President Erdogan reageerde gistermidd­ag op de uitspraken. Volgens hem is een dialoog de enige manier om het conflict op te lossen, en heeft Ankara geen verdere doelen in de regio. Griekenlan­d en Frankrijk zouden momenteel “een show opvoeren”, aldus Erdogan.

Vrijdag komen de Europese ministers van Buitenland­se Zaken samen om de over de kwestie te discussiër­en. Het Turkse onderzoeks­schip, de Oruc Reis, blijft volgens Erdogan zeker tot 23 augustus in de omstreden wateren dobberen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname