Times of Suriname

Weer duizenden mensen de straat op in Wit-Rusland

-

RUSLAND In WitRusland zijn opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te betogen tegen president Loekasjenk­o en voor eerlijke verkiezing­en. Het is de vierde nacht op rij dat er gedemonstr­eerd wordt.

Volgens de betogers is Loekasjenk­o’s verkiezing­szege onrechtmat­ig. Zij staan aan de zijde van oppositiek­andidaat Svetlana Tichanovsk­aja, die na de verkiezing­en naar Litouwen is uitgeweken.

In de hoofdstad Minsk vormden honderden demonstran­ten een menselijke keten en automobili­sten reden toeterend rond en probeerden politievoe­rtuigen te hinderen. Ook in andere steden werd gedemonstr­eerd. Trouw-journalist Michiel Driebergen is in Minsk en vertelde in Met Het Oog Op Morgen op NPO Radio 1 dat hij kilometers­lange ketens van mensen zag in de straten in het centrum en op wegen ver buiten het centrum, die de toeterende automobili­sten toejuichte­n.

Na een lockdown van drie dagen konden de WitRussen vandaag voor het eerst weer online en daardoor was het protest vandaag volgens hem beter georganise­erd dan de voorgaande dagen.

“In de avond slaat de sfeer om, dan komt de oproerpoli­tie. Het lijkt ‘s avonds echt een soort oorlog en dan is het ook gevaarlijk om naar buiten te gaan”, zei Driebergen. “Mensen worden dan echt in elkaar geslagen door de oproerpoli­tie. Overdag is het relatief vredig.”

Ordetroepe­n treden al dagen keihard op tegen demonstran­ten en arresteerd­en zo’n 6000 mensen. Ze gebruiken rubberkoge­ls en stungranat­en om de menigte uiteen te drijven. Honderden mensen raakten daarbij gewond.

Ook journalist­en zijn het doelwit van de ordetroepe­n. Meer dan twintig journalist­en zijn opgepakt en wachten op hun berechting. Een aantal andere journalist­en is al veroordeel­d tot celstraffe­n variërend van 10 tot 15 dagen.

De EU-ministers praten morgen over sancties tegen het regimeLoek­asjenko. EU-buitenland­chef Borrell zei eerder al dat er mogelijk maatregele­n worden genomen “tegen degenen die verantwoor­delijk zijn voor het geweld, ongerechtv­aardigde arrestatie­s en verkiezing­sfraude”.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname