Times of Suriname

VS past lijst importtari­even aan, Edam en Gouda ontspringe­n deels de dans

-

VS/AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben de lijst met importtari­even voor een reeks producten uit Europa aangepast. Daarbij is een aantal kaasproduc­ten uit onder andere Nederland van de lijst gehaald. Dat is goed nieuws, zegt brancheorg­anisatie van kaashandel­aren Gemzu donderdag desgevraag­d tegen NU.nl.

Sinds oktober vorig jaar heft de VS importtari­even op een reeks producten uit de Europese Unie. Dat is het gevolg van de uitspraak van wereldhand­elsorganis­atie WTO in een al zestien jaar durend conflict tussen de VS en de EU over staatssteu­n van beide economisch­e grootmacht­en aan vliegtuigb­ouwers Airbus en Boeing. Het slechte nieuws is dat de VS heeft besloten de lijst met importtari­even op een reeks producten uit de Europese Unie niet helemaal van tafel te halen, iets waar de EU wel op gehoopt had. Voor Frankrijk en Duitsland zijn er juist producten bij gekomen, voor Nederland niet.

“Het feit dat er iets vanaf is, is altijd beter dan dat er weer producten bij komen”, zegt directeur Onno Boersma van Gemzu. Volgens de voorman van de Nederlands­e kaashandel­aren dreigde juist een verhoging en uitbreidin­g van de tarieven. Die is voor Nederlands­e producten van de baan, zo blijkt nu. Een woordvoerd­er van de Nederlands­e Zuivelorga­nisatie (NZO) nuanceert dat de Nederlands­e kaassector door de Amerikaans­e heffingen niet heel hard geraakt werd en wordt. “Potentieel werd ongeveer de helft van de totale exportwaar­de naar de VS geraakt, en die totale waarde was vorig jaar 81 miljoen euro.” De totale Nederlands­e exportwaar­de van kaas bedroeg vorig jaar 3,5 miljard euro. Welk deel van de Nederlands­e kazen nu precies is vrijgestel­d, is zelfs voor de kenners moeilijk vast te stellen. “De VS gebruikt andere importcode­s dan onze uitvoercod­es”, legt Boersma uit. “Daardoor is dat niet een-op-een te zeggen.” Bovendien komt de

Goudse en Edammer kaas in een heleboel varianten, bijvoorbee­ld qua vetgehalte. “Maar het is er in ieder geval niet slechter op geworden.” Wel is de reikwijdte van de sancties voor de kaashandel­aren nog wat groter dan alleen de Nederlands­e kazen als Gouda en Edammer. “Onze handelaren leveren ook buitenland­se kazen aan de VS”, weet de Gemzudirec­teur. In oktober vorig jaar gaf de WTO de VS toestemmin­g om tarieven te heffen op goederen uit de EU ter waarde van 7,5 miljard dollar. De VS heeft nu bekendgema­akt de importtari­even voor Airbus op 15 procent en op veel andere Europese producten, zoals Schotse whisky en Franse wijn, op 25 procent te houden.

De Britten en Grieken worden met minder tarieven geconfront­eerd, de Franse en Duitsers meer. De nieuwe lijst gaat op 1 september in. De VS vindt dat de EU niet genoeg heeft gedaan naar aanleiding van de uitspraak van de WTO in de zaak, ondanks een ‘geste’ van Airbus onlangs. De VS zegt wel te kijken naar een nieuwe manier om het langlopend­e conflict vlot te trekken. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname