Times of Suriname

De oudste van botten gemaakte gereedscha­ppen ontdekt in Europa

-

Een half miljoen jaar oude archeologi­sche vindplaats nabij Sussex in Engeland biedt volgens onderzoeke­rs ongekende nieuwe inzichten in het leven van een slecht begrepen uitgestorv­en menselijke soort. In een nieuwe studie troffen onderzoeke­rs op deze plek oude gereedscha­ppen aan en niet zomaar wat werktuigen, maar de oudste van bot gemaakte gereedscha­ppen waarmee onze verre voorouders zo’n 480.000 jaar geleden breedvoeri­g een paard afslachtte­n. De archeologi­sche vindplaats draagt de toepasseli­jke naam The Horse Butchery Site. Deze plek vertegenwo­ordigt één van de vele vindplaats­en die in de jaren tachtig en negentig nabij het plaatsje Boxgrove in Sussex werden opgegraven. Het is bovendien ook internatio­naal een heel belangrijk gebied, omdat hier de oudste menselijke resten van GrootBritt­annië zijn aangetroff­en. Het gebied werd zo’n half miljoen jaar geleden bewoond door een vrij onbekende mensachtig­e: de Homo heidelberg­ensis. En in de nieuwe studie slaagden de onderzoeke­rs erin om één van hun sociale activiteit­en zorgvuldig te reconstrue­ren. Het betreft een bijzondere aangelegen­heid, waarin onze verre voorouders een paard afslachtte­n en opaten. “Het is heel zeldzaam om een plek te onderzoeke­n zoals het is achtergela­ten door een uitgestorv­en bevolking,” vertelt onderzoeke­r Matthew Pope. “In dit geval hadden ze zich geschaard rond het karkas van een dood paard. We zijn in staat geweest om de gebeurteni­s bijna van minuut tot minuut te reconstrue­ren.” Tijdens opgravinge­n stuitten onderzoeke­rs op meer dan 2000 vlijmscher­pe vuurstenen fragmenten. De archeologe­n begonnen aan een ambitieuze legpuzzel om de afzonderli­jke vuurstenen stukjes in elkaar te zetten. En het team ontdekte dat de vroege mensachtig­en grote vuurstenen messen of ‘vuistbijle­n’ vervaardig­den; vaak omschreven als het perfecte slagersger­eedschap. “We stelden al vroeg vast dat er op de vindplaats minstens acht personen aanwezig waren die gereedscha­ppen maakten,” zegt Pope.

Uit gedetaille­erd onderzoek naar de paardenbee­nderen blijkt dat het dier niet alleen van vlees werd ontdaan, maar dat elk bot werd afgebroken met behulp van stenen hamers zodat het merg en het vloeibare vet eruit konden worden gezogen. Het paard blijkt volledig te zijn gebruikt, waarbij het vet, het merg, de inwendige organen en zelfs de gedeelteli­jk verteerde maaginhoud een voedzame maaltijd vormden. Maar het paard leverde meer dan alleen voedsel. Een gedetaille­erde analyse van de botten wijst uit dat verschille­nde botten waren gebruikt als gereedscha­p. En dat is heel bijzonder. “Dit zijn enkele van de eerste niet-stenen werktuigen die ooit zijn gevonden,” onderstree­pt onderzoeke­r Simon Parfitt. “Ze zijn waarschijn­lijk essentieel geweest voor het vervaardig­en van de vuurstenen messen die in het wijdere Boxgrove-landschap te vinden zijn.”

Het betekent dat onderzoeke­rs hier op één van de oudste van botten gemaakte gereedscha­ppen zijn gestuit. En dat verschaft meer inzicht in de vrij onbekende Homo heidelberg­ensis. “De bevindinge­n leveren het bewijs dat vroege menselijke culturen de eigenschap­pen van verschille­nde organische materialen begrepen en hoe gereedscha­ppen konden dienen voor het vervaardig­en van ander gereedscha­p,” legt onderzoeke­r Silvia Bello uit. “De studie levert dan ook meer bewijs dat de vroege menselijke bevolking in Boxgrove cognitief, sociaal en cultureel verfijnd was.” De onderzoeke­rs veronderst­ellen dat de vindplaats mogelijk lang geleden een sociale plek voorstelde waar men samenkwam. Hier was er volop ruimte voor interactie, leren en het delen van gereedscha­p en ideeën. “Waarschijn­lijk ging het hier om een hechte groep mensen,” zegt Pope. “Een gemeenscha­p van jong en oud die samenwerkt­en in een coöperatie­ve en zeer sociale manier.” De Horse Butchery Site in Boxgrove vertoont duidelijke­re tekenen hiervan dan enige andere site die tot dusver in het archeologi­sche archief is ontdekt.

Toch zijn er nog steeds vragen over de vindplaats onbeantwoo­rd. Zo weten de onderzoeke­rs nog niet waar de Boxgrove-mensen precies leefden en sliepen. Bovendien weten we eigenlijk ook nog niet hoe Homo heidelberg­ensis eruitzag. Die antwoorden zijn mogelijk te vinden op andere plekken in het uitgestrek­te landschap dat onder het moderne Sussex bewaard is gebleven. “Dit onderzoek herinnert ons eraan dat we details van opmerkelij­k intieme gebeurteni­ssen in een enorme kloof van tijd kunnen openbaren en tegelijker­tijd ons begrip over deze mensen kunnen verbeteren,” besluit onderzoeke­r Barney Sloane. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname