Times of Suriname

Arctisch zee-ijs smelt veel sneller dan verwacht

-

Op de Noordelijk­e IJszee rust een deken van zee-ijs. Maar dit zee-ijs is al enige tijd sterk onderhevig aan veranderin­g. Nu temperatur­en oplopen kwijnt er namelijk steeds meer zee-ijs weg. En niet langzaam en gestaag, maar in razend tempo. Tot nu toe voorspelde­n klimaatmod­ellen dat de Arctische temperatur­en geleidelij­k steeds verder zouden stijgen. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat deze veranderin­gen veel sneller gaan dan verwacht. “We hebben gekeken naar de klimaatmod­ellen die zijn geanalysee­rd en beoordeeld door het VN-klimaatpan­el,” vertelt onderzoeke­r Jens Hesselbjer­g Christense­n. En daaruit rolt een verontrust­ende conclusie. “Alleen de modellen die zijn gebaseerd op het worstcases­cenario (dus met de hoogste uitstoot van kooldioxid­e) komen dicht in de buurt van wat onze temperatuu­rmetingen van de afgelopen veertig jaar laten zien.”

In de afgelopen veertig jaar (dus van 1979 tot nu) zijn de temperatur­en elk decennium met een graad gestegen. Het kwik steeg zelfs nog sneller boven de Barentszze­e en rond de Noorse Svalbard-archipel. Gedurende dezelfde periode zagen onderzoeke­rs de temperatuu­r hier met 1,5 graden per decennium stijgen. “Onze analyses van de omstandigh­eden in de Noordelijk­e IJszee tonen aan dat we de snelheid van de temperatuu­rstijginge­n duidelijk hebben onderschat,” aldus Hesselbjer­g Christense­n. Het betekent dus dat de temperatur­en in de Noordelijk­e IJszee tussen Canada, Rusland en Europa hoger oplopen dan de klimaatmod­ellen hebben laten zien.

In de studie vergeleken de onderzoeke­rs de huidige temperatuu­rveranderi­ngen in het noordpoolg­ebied met klimaatsch­ommelingen van onder andere Groenland tijdens de ijstijd die tussen 120.000-11.000 jaar geleden plaatsvond. En de bevindinge­n zijn zorgwekken­d. “De abrupte temperatuu­rstijging die we nu in het noordpoolg­ebied ervaren, hebben we alleen tijdens de laatste ijstijd gezien,” zegt Hesselbjer­g Christense­n. “Analyses van ijskernen hebben uitgewezen dat de temperatuu­r boven de Groenlands­e ijskap gedurende een periode van veertig tot honderd jaar verschille­nde keren met zo’n 10 tot 12 graden Celsius is gestegen.” De onderzoeke­r benadrukt de ernst van de situatie. Een grotere focus op het noordpoolg­ebied en het aanpakken van de opwarming van de aarde in het algemeen is volgens hem dan ook noodzakeli­jk.

De snelle temperatuu­rstijging heeft zoals gezegd voornameli­jk zijn weerslag op smeltend Arctisch zee-ijs. Want doordat de temperatuu­r in noodvaart oploopt, kwijnt er veel meer zee-ijs weg dan verwacht. Deze trend is eigenlijk al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw aan de gang. Hoe er namelijk eerst vooral dik, meerjarig ijs op de zee rustte, neemt nu dunner, seizoensij­s de overhand. En dat is best zorgelijk. Meerjarig ijs is bijvoorbee­ld dikker, sterker en grover dan seizoensij­s. Daarnaast is het minder zout – het kan bijvoorbee­ld als drinkwater dienen. Dunner ijs is vanzelfspr­ekend zwakker. Het smelt sneller en breekt gemakkelij­ker af. Hierdoor is het veel vatbaarder voor bijvoorbee­ld de wind. Volgens de onderzoeke­rs zou er meer aandacht moeten komen voor het nauwkeurig simuleren van de impact van abrupte klimaatver­andering op het noordpoolg­ebied. Want dan kunnen we ook betere modellen ontwikkele­n die de temperatuu­rstijginge­n nauwgezett­er voorspelle­n. “De veranderin­gen gaan tijdens de zomermaand­en zo snel, dat er veel sneller zee-ijs verdwijnt dan de meeste klimaatmod­ellen ooit hebben voorspeld,” zegt Hesselbjer­g Christense­n. “We moeten temperatuu­rveranderi­ngen nauwletten­d blijven volgen en de juiste klimaatpro­cessen in deze modellen opnemen.”

Volgens de onderzoeke­rs is het belangrijk om te streven naar de doelstelli­ngen uit het Parijse Klimaatakk­oord. In het akkoord beloven landen ernaar te streven de opwarming van de aarde te beperken tot 2 en indien mogelijk zelfs 1,5 graad Celsius. Hierdoor zouden de gevolgen die klimaatver­andering heeft – smeltend zee-ijs, smeltende ijskappen, een hogere zeespiegel, extremer weer, etc. – beperkt worden. “Het succesvol implemente­ren van de noodzakeli­jke reducties van de uitstoot van broeikasga­ssen is essentieel om het hele jaar door zee-ijs in het Arctisch gebied te kunnen garanderen,” aldus Hesselbjer­g Christense­n. Al is het maar de vraag of dit nog haalbaar is. Verschille­nde studies hebben namelijk aan het licht gebracht dat het steeds waarschijn­lijker wordt dat het Arctisch gebied over een paar decennia gedurende de zomer ijsvrij is. Zelfs als we ons uiterste best doen om de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius te houden. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname